Közélet

Moszkva Luhanszkba csoportosítja az erőit, ukrán ellentámadástól tarthatnak

Az ukrán védők többé-kevésbé stabilizálták a bahmuti helyzetet, az oroszok nem tudnak tovább előre törni a város nyugati, iparosított részén – állítja egy ukrán katonai elemző, Oleh Zsdanov. Szerinte Bahmut ostroma gyakorlatilag semmilyen hasznot nem hozott az inváziós erőknek.

Megrekedni látszik a bahmuti ostrom. Az orosz csapatok február 28-án indítottak elsöprő támadást a város ellen, és több mint egy hét alatt sikerült bejutniuk a településre. Az inváziós erők nagyjából 10 hónapja próbálják elfoglalni Bahmut várost, amit Moszkva stratégiailag fontos csomópontként tart számon, miközben az ukránok pusztán az ellenállás szimbólumaként kezelik. A tavaszi offenzívát vezető Wagner-csoport végül eljutott a várost keresztülszelő Bahmutka folyóig, de ezen a ponton csak minimálisan tudtak átjutni.

Fotó: Aris Messinis / AFP

Lehet, hogy néhány száz métert előrehaladtak a várostól északra vagy délre, de ezzel valójában semmit nem értek

– állítja a katonai elemző, Oleh Zsdanov. Az ukrán szakértő állításait a brit katonai hírszerzés is alátámasztotta, állításuk szerint az orosz ostrom kimerülőben van. Ennek ellenére a britek nem zárják ki, hogy a Wagner-csoportnak végül sikerül bekerítenie Bahmutot – írta meg a Sky News.

Az Ukrán Hadsereg vezérkara azt közölte, hogy az elmúlt napokban éjjel-nappal támadnak az oroszok, de állításuk szerint a sikertelen akciók közben sok embert, fegyvert és egyéb felszerelést veszítenek.

A bahmuti blama után új pontokon lángol fel a front

A brit katonai hírszerzés azt is közölte, hogy miközben az elmúlt hónapokban elsősorban Bahmut körül ölték egymást a felek, addig 

az elmúlt napokban új frontok alakultak ki, főleg Luhanszk megyében. 

Medvegyev: Ukrajna azért akar csatlakozni a NATO-hoz, hogy utána azonnal megtámadja Oroszországot

Ukrajna a NATO-csatlakozás után teljes körű katonai hadműveletet indíthat Oroszország ellen a Krím-félsziget miatt – fejtette ki a véleményét az orosz médiának az Orosz Biztonsági Tanács alelnöke, Dmtirij Medvegyev. Hozzátette, hogy Moszkvának ezt mindenképpen meg kell akadályoznia. A volt államfő arról is beszélt, hogy Ukrajna teljes egészében Oroszország része, illetve, hogy a Nyugat fel akarja darabolni és ki akarja zsákmányolni a hazáját. A Nemzetközi Büntetőbíróságot idióták gyülekezetének titulálta.

A hírek szerint az ukrán erők ellentámadást intéztek a luhanszki területeken és megpróbálják visszafoglalni Svatove és Kreminna városokat, amiket Oroszország még az invázió kezdetekor szerzett meg.

2023 elején egy sikeres előrenyomulással az ukrán csapatok el tudtak jutni Kreminna városig, de az oroszok itt visszaverték őket.

A csapatmozgásokból az látszik, hogy Oroszország igyekszik megerősíteni a jelenlétét Luhanszkban. Moszkva vélhetően attól tart, hogy az ukránok ismét egy nagyobb léptékű ellentámadásba kezdhetnek a Donbasz észak-keleti részén.

 

Bahmut háború Luhanszk
Kapcsolódó cikkek