Közélet

Moszkva nem hisz Kijevnek, hogy az nem küld támadó drónokat Oroszországba

Az oroszok szerint Kijev nukleáris provokációra készül, Prigozsin szerint szó sincs arról, hogy az ukránok kivonultak volna Bahmutból.

Nem hiszi el azt az ukrán hivatalos állítást Moszkva, amely szerint Kijev nem támad orosz területeket – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságíróknak nyilatkozva.

Fotó: Sameer al-Doumy

Peszkov ezt Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó kijelentésére reagálva mondta el. Podoljak ugyanis arról beszélt, hogy Kijev nem mér csapásokat Oroszország területére.

A helyi hatóságok az elmúlt hetekben több orosz régióból jelentettek drónnal végrehajtott ukrán csapást vagy erre irányuló kísérletet. 

Orosz határmenti településekkel kapcsolatban gyakran hangzik el hivatalos bejelentés halálos áldozatokat is követelő ukrán belövésekről.

Az orosz hadügyminisztérium szóvivője, Igor Konasenkov altábornagy szerdai hadijelentésében azt mondta, hogy az orosz hadsereg az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím félszigeten lévő létesítmények ellen megkísérelt súlyos ukrán dróncsapást akadályozott meg. A tábornok szerint hat drónt lelőtt a légvédelem, négyet pedig rádióelektronikai harcra szakosodott egységek tettek üzemképtelenné, személyi sérülés nem történt, kár nem keletkezett.

Az altábornagy szerint az orosz megszállás alatt lévő többi régió felett az elmúlt nap folyamán 15 ukrán drónt lőttek le. Emellett az orosz légierő megsemmisített egy ukrán Szu–24-es repülőgépet. Konasenkov közölte, hogy 

az ukrán fegyveres erők vesztesége az elmúlt nap folyamán mintegy hatszáz fő volt, közülük mintegy 190 katona a Donyeck körzetében zajló harcokban, több mint 150 pedig Liman irányában esett el.

A Wagner zsoldossereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin a sajtószolgálatán keresztül szerdán cáfolta azokat a jelentéseket, amelyek szerint kivonnák az ukrán egységeket a városból. Szerinte az ukrán fegyveres erők újabb tartalékokat vetnek be, és minden erejükkel igyekeznek megtartani a várost.

A Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója, Igor Kimakovszkij egy orosz tévécsatornának elmondta, hogy Bahmut környékén az ukrán veszteségek mintegy 70 százalékát felkészült alegységek szenvedték el. Úgy vélekedett, hogy ha Kijev erősítést küld az ostromlott városhoz, azok olyan alakulatok lesznek, amelyek számára nem fontosak.

Orosz ejtőernyős egységek előrenyomulásáról számolt be a RIA Novosztyi hírügynökség a luhanszki régióban lévő Kreminna környékén. A jelentés szerint a támadásban T–90-es harckocsikat és TOSZ-1-es Szolncepjok termobárikus rakéta-sorozatvetőket is bevetnek.

Az orosz kézre került területek több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. Egyedül Donyeckre helyi idő szerint 18 óra körül húsz sorozatvető rakétát lőttek ki.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő szerdán az illetékes nemzetközi szervezetek figyelmébe ajánlotta azokat az ukrán online médiában megjelent értesüléseket, amelyek szerint radioaktív anyagok érkezhettek Ukrajnába a gabonaexport számára megnyitott kikötőkön, Odesszán és Csornomorszkon keresztül. Felhívta a figyelmet arra, hogy a két kikötő Moldova Dnyeszter menti területe közelében található, amelyek ellen az orosz védelmi tárca szerint ukrán katonai provokáció készül.

A szóvivő felidézte, hogy korábban 

az orosz hadügyminisztérium is jelezte, hogy nukleáris anyagot tartalmazó konténerek érkeztek Ukrajnába. 

A tárca értesülései szerint Kijev ezeket felhasználva provokációra készül, hogy Moszkvát a nukleáris biztonságról megkötött egyezmény megsértésének gyanújába keverje.

 

hadijelentés Jevgenyij Prigozsin Dmitrij Peszkov Bahmut Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek