Közélet

Nagyon megsértődtek az ukránok Hollywoodra, miután kizárták Zelenszkijt az Oscarról

Erről Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter beszélt egy német lapnak adott interjújában.

Képmutatónak nevezte Dmitro Kuleba az amerikai filmakadémia védekezését, miután elutasították Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérését, hogy beszélhessen a vasárnap esti Oscar-gálán. Az ukrán külügyminiszter a Bild am Sonntag című német lapnak adott interjújában élesen kritizálta a döntést. 

Fotó: AFP

„Kihagyni Zelenszkij beszédét az Oscar-ceremóniáról, miközben az egyik jelölt külföldi film épp ugyanolyan háborúellenes üzenetet fogalmaz meg, erősen képmutató dolog” – mondta a lapnak Kuleba, aki a német jelöltre, a Nyugaton a helyzet változatlan új adaptációjára utalt.  

Az, hogy pezsgőivás közben, gyémántokba és szép ruhákba öltözve megünnepelnek egy háborús filmet, de nem hajlandók meghallgatni egy embert, aki egy tényleges háborút vív, az elképesztő. Pedig ez a háborús történet éppen most zajlik, a szemünk előtt

– fakadt ki élesen az interjúban Kuleba. 

Zelenszkijt egyébként másodjára kosarazta ki az akadémia, a tavalyi díjátadóval kapcsolatban az Oscar-díj ügyvezető producere arról beszélt, hogy Zelenszkij azért nem szólalhatott fel a gálán, mivel fehér a bőre. Will Packer kifejtette, hogy korábban a színes bőrűeket érintő tragédiák nem kaptak figyelmet az Oscaron, így problémás lenne az ukránoknak vagy az oroszoknak műsoridőt adni. Ehelyett tavaly egyperces néma csendet tartottak a háború miatt.

 

Oscar Ukrajna Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek