Közélet

NAÜ: a zaporizzsjai atomerőmű biztonsága továbbra is kétséges

Európa legnagyobb atomerőműve három hete egy telephelyen kívüli külső tápvezetékről jut elektromos áramhoz, ha ez is megszűnik, az erőmű a vészhelyzeti dízelgenerátorok segítségével tudja csak biztosítani a reaktormag és a nukleáris hulladéktározó hűtését.

Aggodalmát fejezte ki az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai atomerőmű nukleáris biztonsága miatt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója és biztonságának garantálását követelte.

Operations at Zaporizhzhia nuclear plant completely halted: Ukraine ZAPORIZHZIA, UKRAINE - SEPTEMBER 11: A view of Zaporizhzhia Nuclear Power Plant after operations have been completely halted on September 11, 2022, in Zaporizhzia, Ukraine. Ukraine on Sunday said operations at Europe’s largest nuclear power plant have been completely halted. The last of the Zaporizhzhia plant’s six reactors was disconnected from the power grid early at 3.41 a.m. (0041GMT), according to a statement by Energoatom, Ukraine’s atomic power operator. ”śPreparations are underway for its cooling and transfer to a cold state,”? the agency said. Under Russian control since March, the plant in southeastern Ukraine was disconnected from the country’s power grid last Monday, amid growing concerns of a nuclear disaster as Moscow and Kyiv accuse each other of attacks on the nuclear facility. Stringer / Anadolu Agency (Photo by STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

 

Ismét felszólítom a feleket, tegyenek meg mindent a nukleáris biztonság védelméért az erőműben

 

– sürgetett Rafael Grossi szerdai közleményben, kiemelve, hogy a létesítmény biztonsága továbbra is kétséges.

Az Európa legnagyobb atomerőművének számító létesítmény három hete egy telephelyen kívüli, 750 kilovoltos külső tápvezetékről jut elektromos áramhoz, miután az utolsó, 330 kilovoltos villamosenergia-átviteli vezeték március elején megsérült, és azóta javítják.

Grossi figyelmeztetett arra, ha ez is megszűnik, az erőmű az utolsó védelmi vonalnak számító vészhelyzeti dízelgenerátorok segítségével tudja csak biztosítani a reaktormag és a nukleáris hulladéktározó hűtését és más, a nukleáris biztonsághoz elengedhetetlen dolgokat.

A főigazgató emellett felhívta a figyelmet az erőmű dolgozóinak helyzetére is, akik a létesítmény körül zajló harcok miatt súlyos pszichológiai nyomásnak vannak kitéve. Az orosz erők tavaly márciusban foglalták el a zaporizzsjai atomerőművet. A környéken dúló harcok miatt az atomerőművet az elmúlt évben többször érte támadás.

 

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek