Közélet

Orosz–ukrán háború 371. nap – friss hírek

Az oroszok attól tartanak hogy Ukrajna arra használja a gabonamegállapodást, hogy radioaktív anyagokat csempésszen az országba, az ukránok elismerték, hogy fel kell adniuk Bahmutot.

A hírek szerint a Wagner-csoport a legjobban képzett zsoldosai vezényelte Bahmutra és öt irányból rontottak a városra. A harcok már utcán zajlanak. Az ukrán vezérkar kiadta az utasítást a várost védő tiszteknek, hogy 

szükség esetén elrendelhetik a visszavonulást. Az ukránok szerint Bahmut elvesztése nem jelenti a donyecki térség feladását.  

Military activity continues in Bakhmut
Fotó:  Wolfgang Schwan / AFP

Február 28-án minden korábbinál nagyobb offenzívát indítottak az oroszok a város ellen. A Wagner-csoport a hírek szerint 

a legjobban képzett zsoldosait vezényelte a helyszínre, majd öt irányból egyszerre rontottak rá a városra. 

A közösségi oldalakon terjedő felvételek szerint kora délután az oroszok bejuthattak a városba, ahol az ukrán védők elkeseredett utcai harcba keveredtek. A bahmuti roham közben Oroszország légi csapásokat is végrehajtott, legalább 25 településre lőttek rakétákat, többek között Herszont is találat érte. 

Moszkva szerint Zelenszkij provokációra készül, hogy eszkalálhassa a háborút. Az orosz külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy 

Kijev célja a radioaktív anyagokkal, hogy egy nukleáris támadás elkövetésével vádolja meg Moszkvát.

 

17:09

Megérkezett Európába az amerikaiak végítélet-repülőgépe, amit csak nukleáris háborúban vetnek be

Noha hivatalosan csak gyakorlatozni jött, érthető, ha Moszkvában idegesek lettek a jelenlététől.

16:18

Olaf Scholz szerint az oroszokon múlik a béke

A német kancellár szerint az orosz csapatok kivonása Ukrajnából az egyik legfontosabb lépés.

15:54

Orbán Viktor: Ukrajna szempontjai nem előzhetik meg Magyarország érdekét

A miniszterelnök a Facebookon és a Twitteren hangsúlyozta az ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontját

15:31

Nyilvánosságra hozták, mennyi adósságot kellene törleszteni idén Ukrajnának – hatalmas az összeg

Ukrajna több mint egy éve háborúban áll, ami hatalmas költséget emészt fel. Az idén azonban több mint 13 milliárd dollárt kellene törlesztenie devizaadósságából.

14:27

Utcai harcok és vérengzés Bahmutban: az ukrán erősítés már elindult

Tovább folytatódtak a heves harcok  a stratégiai fontosságú kelet-ukrajnai Bahmut környékén, az ukrán hadsereg közlése szerint Donyeck megyében mintegy 70 ezer embert érintenek az orosz támadások.

14:01

Veszélyben a legendás svájci semlegesség – rajtuk múlnak az ukrán fegyverszállítások

Ukrajna nyugati szövetségesei várnák a svájci fegyver- és lőszertámogatásokat is. Ugyanakkor egyelőre nem adta fel semlegességét az alpesi ország.

13:01

Poénnak hitték, de tényleg Putyin áll a Putyinka vodka mögött, és hülyére kereste magát vele

Az orosz elnök egy oknyomozó portál értesülései szerint alig másfél évtized alatt mintegy félmilliárd dollárt kaszált az italmárkával.

11:43

Videók a háborúból: sebesültszállítás Bahmutból, a tankon táncoló katona, a lábát vesztett fiatal anya

Az internetet elöntik a háborús fényképek és videók, a harcoló felek propagandacéljait is szolgálva, ugyanakkor nyújtanak betekintést az emberi vonatkozásokról azoknak, akik csak messziről figyelik a háborút.

11:16

Új atomstratégia formálódik Oroszországban

Az orosz elnök, aki a hadsereg főparancsnoka is egyben, ukázban adta ki, hogy helyezzék készenlétbe a Nyugat-Szibéria partjai előtt, az Északi-sarkkörtől jóval északabbra elhelyezkedő két óriás szigeten, Novaja Zemlján a több mint hetven éve működő atomfegyver-kísérleti telepet. 

10:56

Novák Katalin: indokolt a svédek és a finnek NATO-csatlakozása

Az Országgyűlés szerdán kezdi tárgyalni Svédország és Finnország NATO-csatlakozását. „Az én álláspontom egyértelmű: a jelenlegi helyzetben Svédország és Finnország NATO-csatlakozása indokolt” – írta a köztársasági elnök a Facebook-oldalára.

10:44

Az ukrán vezérkar kiadta a parancsot: elkezdődhet a visszavonulás Bahmutból

Az ukránok elismerték, hogy fel kell adniuk Bahmutot, miután az oroszok minden eddiginél nagyobb támadásba kezdtek a város megszerzéséért.

10:37

A Kreml szerint radioaktív anyagokat csempészhetnek a gabona között az ukránok

Az orosz külügyminisztérium szóvivője arról beszélt, hogy Moszkva aggódik amiatt, hogy Ukrajna radioaktív anyagokat csempészhet az országba a gabonamegállapodásban részt vevő kikötőin keresztül. 

orosz-ukrán háború Bahmut
Kapcsolódó cikkek