Tovább folynak a harcok Bahmutnál, csapást mértek az Azov-ezred parancsnoki központjára

Egy nő és két gyermek meghalt a dél-ukrajnai Herszon régióban található Poniativka falu orosz ágyúzásában – közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője, Andrij Jermak a Telegramon. További részleteket nem árult el a támadásról. Herszonból még tavaly novemberben vonultak ki az orosz csapatok, ám a várost és környékét rendszeresen lövik a Dnyipro folyón túli állásaikból.

Fotó: AFP

Az orosz hadsereg csapást mért az ukrán erők Azov-ezredének parancsnoki központjára a délkeleti Zaporizzsjai régióban – közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca nem részletezte a támadást. Közben tovább folynak a heves harcok Bahmutnál: Kijev szerint az orosz csapatok folytatják a kísérleteiket város bekerítésére, 

de az ukrán erők szóvivője azt mondta, hogy bár a városban nehéz a helyzet, továbbra is ellenőrzik a települést.

Bahmut – korábbi nevén Artemivszk, oroszul Artemovszk – a donbászi régió határán található, több fontos útvonal is találkozik itt, ám igazán kiemelt stratégiai jelentőséggel nem rendelkezik.

Törökország a gabonaexportról szóló megállapodás meghosszabbításán dolgozik

Ankara keményen dolgozik azon, hogy meghosszabbítsa az ENSZ által támogatott kezdeményezést, amely lehetővé tette Ukrajna számára, hogy gabonát exportáljon az Oroszország által blokád alá vett kikötőkből – jelentette ki Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter a katari Dohában zajló, a kevésbé fejlett országokról szóló ENSZ-konferencián tartott beszédében.

Keményen dolgozunk a fekete-tengeri gabonamegállapodás zökkenőmentes végrehajtásán és további meghosszabbításán

– mondta a tárcavezető. Hozzátette: Antonio Guterres ENSZ-főtitkárral is megvitatta az alku meghosszabbítására irányuló erőfeszítéseket. Az ENSZ és Törökország által tavaly júliusban közvetített fekete-tengeri gabonakezdeményezés lehetővé tette a gabonaexportot három ukrán kikötőből, egy védett tranzitfolyosón keresztül. A megállapodást novemberben meghosszabbították, és március 18-án jár le, amennyiben nem születik megegyezés a az újabb kiterjesztésről – írja a Reuters.

Megállapodtak a nemzetközi agressziós bűncselekményeket kivizsgáló központ létrehozásáról

Az Ukrajnában feltételezetten elkövetett háborús bűncselekmények kivizsgálására létrehozott közös nyomozócsoportban (JIT) részt vevő államok úgy határoztak: módosítják az illetékes nemzeti hatóságok közötti együttműködést rögzítő megállapodást, hogy lehetővé tegyék a nemzetközi agressziós bűncselekmények kivizsgálásával foglalkozó központ (ICPA) létrehozását – közölte a Eurojust vasárnap.

Az tagállamai közötti igazságügyi együttműködésért felelős, hágai székhelyű uniós ügynökség, a Eurojust tájékoztatása szerint a megállapodás a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városban az ukrán igazságügyi hatóságok által március 3. és 5. között megrendezett konferencián jött létre, 

amelynek témája volt, hogy miként lehetne felelősségre vonni Oroszországot az Ukrajna elleni agressziójáért.

 Az uniós ügynökség közleménye szerint a megállapodás a Eurojust támogatásával tavaly március végén létrehozott közös nyomozócsoport (JIT) hét partnerországa – Ukrajna, Litvánia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Szlovákia és Románia – között jött létre.

Legalább egy évvel meghosszabbítaná az ukrajnai háborút, ha Kína fegyverrel segítené Oroszországot

Amerikai illetékesek szerint Kína fontolgatja drónok, tüzérségi eszközök és lőszerek küldését Oroszországnak, ami különösen fontos fejlemény lenne, mivel a háború immár a második éve tart, és a frontvonalakat valószínűleg brutális tüzérségi párbajok fogják uralni.

Kína „dezinformációval” vádolja Washingtont, és előállt egy béketervvel, de katonai szakértők szerint jogos az amerikai aggodalom. Peking ugyanis képes lenne jelentős katonai támogatást nyújtani az orosz hadseregnek, ha úgy dönt, hogy megkockáztatja ezt a lépés annak ellenére, hogy a Reuters értesülései szerint Washington már egyeztet a szövetségeseivel arról, milyen új szankciókat vessenek ki Kínára ebben az esetben.
Mivel Oroszország új offenzívába kezdett Keleten, Kína meglévő régi tüzérségi és lőszerkészletei – amelyeknek egy része ráadásul orosz gyártmányú, így könnyen felhasználható – adhatnak az orosz hadseregnek egy kis lélegzetvételnyi teret ahhoz, hogy folytassa a háborút, amely már így is sokkal tovább tart, mint azt a Kreml tervezte, emlékeztetett a CNBC.

Putyin fiatal technokratái a hatalom csúcsa közelébe értek

Az orosz elnök az elmúlt években tudatosan épített ki maga köré egy fiatal, nacionalista technokrata kört magasan képzett, a Nyugatot jól ismerő szakemberekből. Most az ő segítségükkel igyekszik fenntartani az orosz gazdaság működőképességét.

Moszkva, 2023. február 21.Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én.
Fotó: MTI/EPA/Pool/Szputnyik/Mihail Mecel

A nyugati szankciók bevezetése miatt  az orosz olajnak és gáznak új piacok kellenek, hiszen az ország bevételeinek túlnyomó részét az energiahordozók és a nyersanyagok exportja adja. A szó szerint létfontosságú területért a Morgan Stanley befektetési bank egy korábbi bankára, a mindössze 37 éves Pavel Szorokin, energiaügyi miniszterhelyettes felelős. Szorokin Londonban tanult, s fiatal kora ellenére már olyan jelentős gazdaságdiplomáciai megállapodások előkészítésében segédkezett, mint az OPEC +, az olajkartell és Oroszország partnerségének tető alá hozása.

Jelentősen növeli védelmi kiadásait Kína

Meglehetősen szerény, 5 százalék körüli gazdasági növekedési célt tűzött ki Kína az idei évre, amikor megkezdődött az Országos Népi Kongresszus (NPC) éves ülésszaka – jelentette a Reuters.  A védelmi kiadásokat viszont jelentősen növelik az idén, a tervekben 7,2 százalékos mérték szerepel.

A háború legfontosabb eseményeiről szóló előző napi híreket itt olvashatja.