Közélet

Ukrán csapat hatolt be Oroszországba, összecsapásokról számoltak be Brjanszk megyében, Putyin összehívta a védelmi tanácsot

A csapat arra készül, hogy megdöntse az orosz vezetést, ám a hírek szerint csak néhány tucatnyian vannak.

Több hírforrás is arról számolt be, hogy csütörtök reggel egy ukrán csapat és orosz önkéntes felkelők lépték át az orosz–ukrán határt Brjanszk régióban, ahol összecsaptak az orosz hadsereg katonáival. Feltehetően partizánokról lehet szó, Vlagyimir Putyin elnök pedig összehívta a védelmi tanácsot. 

Military mobility continues on Kharkiv in Ukraine
Fotó: Anadolu Agency

A Reuters hírügynökség szerint csütörtök reggel szivárogtak át a csapatok a határon, majd az orosz források szerint egy határ közeli faluban lelőttek egy embert, egy gyermeket pedig megsebesítettek. A Twitteren keringő videók szerint a támadók felszabadítóknak nevezik magukat, és arra készülnek, hogy megdöntsék az orosz vezetést. 

Ehhez viszont a hírek szerint kevesen vannak, mindössze néhány tucatnyi fegyveresről tudni egyelőre. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint terroristák támadták meg Oroszországot, és Vlagyimir Putyin állandó kapcsolatban van a helyszínen beavatkozó csapatokkal, hogy friss információkkal lássák el őket. 

Kijev szerint provokáció történt

Szándékos provokációnak nevezte az ukrán elnök egyik főtanácsadója csütörtökön azokat a jelentéseket, amelyek szerint az ukrán erők szabotázsakciót hajtottak végre az oroszországi Brjanszk régióban. Mihajlo Podoljak a Twitter közösségi oldalán azt írta, hogy „a történet az ukrán szabotázscsoportról az Oroszországi Föderációban klasszikus szándékos provokáció”. Hozzátette, „az Oroszországi Föderáció meg akarja ijeszteni a népét, hogy igazolja a másik ország elleni támadást és a növekvő szegénységet a háború első éve után”.

Alekszandr Bogomaz, az Ukrajnával határos oroszországi Brjanszk megye kormányzója korábban a Telegram- csatornáján arról számolt be, hogy ukrán diverzánsok hatoltak be a Klimovo járásbeli Ljubecsane községbe.

Tájékoztatása szerint a diverzánsok tűz alá vettek egy mozgásban lévő járművet, aminek következtében egy lakos életét vesztette, egy tízéves gyermek pedig megsebesült. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Ljubecsanéban a behatolók túszokat ejtettek.

 

 

partizánháború összecsapások támadás orosz-ukrán háború Brjanszk
Kapcsolódó cikkek