Első, államfőként megtett külföldi útján III. Károly pénteken ellátogat a Hamburg központjában található Szent Miklós-templomba, ahol Frank-Walter Steinmeier német elnökkel együtt koszorút helyeznek el a II. világháborúban az angol bombázások áldozatává lett németekről.

King Charles III And The Queen Consort Visit Germany - Day 2
Fotó: Andreas Rentz

A szertartás történelmi jelentőségét a brit The Guardian szerint aligha lehet eléggé hangsúlyozni.

 A templom a város egyik középkori nevezetessége, amelyet az 1842-es tűzvész után Sir George Gilbert Scott angol építész tervei alapján építettek újjá. Ő volt az, aki a londoni Albert-emlékművet és külügyminisztériumot is tervezte.

A hamburgi Szent Miklós-templom Németország és Nagy-Britannia közös történetének egyik legsötétebb fejezetére is emlékeztet, arra, hogy Hamburgot 1943. július végén a szövetséges légierő porrá bombázta, amelynek során a templom helyrehozhatatlanul megrongálódott.

A támadás, amely a Gomorra-hadművelet kódnevet kapta, utalva a bibliai történetre, amikor isten büntetésként tüzet zúdított Gomorra városának lakóira, 

a mai napig beégett Hamburg kollektív emlékezetébe.

Bő egy hét alatt 1943. július 25. és augusztus 3. között a brit Királyi Légierő négy éjszakai támadássorozatot hajtott végre más német városok mellett Hamburg ellen is.

A cél a német munkások demoralizálása, a fegyveripar megbénítása és a polgári élet ellehetetlenítése volt. Az amerikai légierő két nappali légi támadással csatlakozott a támadáshoz, ők azonban elsősorban a kikötőt vették célba.

A brit bombázások során a legnagyobb kárt nem a bombák okozták, hanem az általuk okozott tűzvész, amelyben óvatos becslések szerint legalább 34 ezer ember halt meg.


A Guardian szerint III. Károly évtizedek óta részt vesz a brit–német megbékélés előmozdításában, akárcsak korábban édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő is.

Legutóbbi, 1995-ös hamburgi látogatása során, Károly még walesi hercegként meglátogatta az ohlsdorfi temetőben lévő tömegsírt, ahol a Gomorra-hadművelet több ezer áldozatát temették el.

A Handelsblatt is kiemelt hírként számolt be péntek reggeli hírlevelében a Szent Miklós-templom meglátogatásáról.

A német üzleti lap szerint az esemény történelmi jelentőségét emeli, hogy III. Károly elődje, II. Erzsébet királynő egész életében kerülte, hogy „túlzottan megemlékezzen” a brit bombázások német áldozatairól, amit azzal magyaráznak, hogy maga is végigszenvedte 1940-ben és 1941-ben a náci légierő bombázásait.

 

Királyi kuzinokkal vacsorázik III. Károly Németországban, ahová első hivatalos útja vezet

III. Károly király és Kamilla brit királyné Berlinben és Hamburgban tesz látogatást.