III. Károly első hivatalos útja Németországba vezet, miután a múlt héten a nyugdíjreform elleni tüntetések miatt lefújták a franciaországi útját. A kétnapos berlini és hamburgi látogatásának részeként a III. Károly király és Kamilla királyné részt vesz a Frank-Walter Steinmeier német államfő és felesége által rendezett állami banketten is – írja a Telegraph

(FILES) In this file photo taken on January 20, 2023 Britain's King Charles III and Britain's Camilla, Queen Consort leave after visiting Bolton Town Hall in Bolton, north west England. - Charles III arrives in France on Sunday, March 26, for his first state visit as king, but the planned celebrations of historic cross-Channel relations face potential disruption from protests over unpopular pension reforms.
Fotó: AFP

A 120 fős vacsorát a német elnöki rezidencián, Bellevue-palotában rendezik, és nagy valószínűséggel részt vesznek rajta a Windsor-házhoz tartozó németországi rokonok is. 

A királynak több első unokatestvére van Németországban, többek között  Rainer hesseni herceg, Clarissa hesseni hercegnő, Georg hannoveri herceg és Ludwig badeni herceg.

III. Károly lesz az első külföldi államfő, aki ünnepélyes fogadtatásban és katonai tiszteletadásban részesül majd a berlini Brandenburgi kapunál, amely a német elnök személyes gesztusának tekinthető. Az uralkodó a német parlamentben is beszédet mond csütörtökön.

A király Hamburgban meglátogatja a Szent Miklós templomot is, amely a második világháború pusztítására emlékeztet a Hanza-város központjában.

Közel ezer rendőr lesz jelen az utcákon a király kétnapos látogatásának idején, miután franciaországi útját az utolsó pillanatban lefújták biztonsági aggályok miatt. A király franciaországi látogatását Emmanuel Macron francia elnök halasztotta el, miután egyre erőszakosabbá váltak a nyugdíjreform elleni tüntetések.

Károly királyról köztudott, hogy jól beszél németül, és büszke a királyi család németországi kötődésére. Az uralkodó legutóbb 2020-ban, a koronavírus-járvány idején járt Németországban, amikor a Bundestagban tartott beszédet.