Közélet

Ursula von der Leyen: Kanada megmentette Ukrajnát

Az ottawai kormány már a Krím elcsatolása után megkezdte az ukrán haderő kiképzését.

A Krím félsziget 2014-es elcsatolása után az ukrán erőknek nyújtott kanadai kiképzés kulcsfontosságúnak bizonyult az Oroszország által egy évvel ezelőtt indított ukrajnai háború korai szakaszában – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden Ottawában.

The President of the European Commission Ursula von der Leyen addresses Parliament in the House of Commons on Parliament Hill in Ottawa, Canada, on March 7, 2023.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond a kanadai parlamentben, Ottawában, március 7-én. 
 Fotó: Spencer Colby / AFP

Von der Leyen az ukrajnai háborúról, a kereskedelemről és a transzatlanti kérdésekről folytat megbeszéléseket Kanadában és az Egyesült Államokban, pénteken Joe Biden amerikai elnökkel is találkozik Washingtonban.

Nem tudom eléggé hangsúlyozni: Kanada megmentette Ukrajnát

– mondta a kanadai parlamentben tartott beszédében. Hozzáfűzte: 

a kanadaiak másokat, köztük sok európait megelőzve felismerték az ukrajnai események horderejét, és a kötelességen túlmutató választ adtak a háborúra.

Ursula von der Leyen szerint a teljes körű orosz invázió megindítását követő órákban tavaly létfontosságúnak bizonyult az ottawai kormány döntése, hogy katonai kiképzésben részesítette az ukrán haderőt, miután a nemzetközi jogot megsértve Oroszország 2014-ben annektálta a Krím félszigetet. Hangsúlyozta, Vlagyimir Putyin orosz elnök hatalmas stratégiai hibát követett el azzal, hogy azt képzelte, három nap alatt beveheti Kijevet.

Egyúttal köszönetet mondott Justin Trudeau kanadai miniszterelnöknek, amiért együttműködik Ukrajna megsegítésében.

 

Justin Trudeau kiképzés ukrajnai háború Von der Leyen
Kapcsolódó cikkek