Közélet

Videók a háborúból: sebesültszállítás Bahmutból, a tankon táncoló katona, a lábát vesztett fiatal anya

Az ukrajnai háború elképesztő élethelyzeteket produkál. Az internetet elöntik a háborús fényképek és videók, a harcoló felek propagandacéljait is szolgálva, ugyanakkor nyújtanak betekintést az emberi vonatkozásokról azoknak, akik csak messziről figyelik a háborút.

Régi szabály, hogy a hivatalos háborús jelentéseket nagyon óvatosan és rengeteg kétellyel kell olvasni, és az internet elterjedése óta hasonlóan érdemes kezelni az érdekeltek személyes posztjait is a közösségi médiában. Ennek ellenére érdemes ezeket böngészni, mert az emberi vonatkozásokról sok minden kiderül róluk, ami a hivatalos jelentésekből kimarad, és még az is sokatmondó gyakran, hogy a közlők mit akarnak üzenni magukról.

Itt egy szubjektív válogatást közlünk a háború friss videóiról a Twitterről (amelyet az ukránok és a velük szövetséges nyugatiak többet használnak, mint az oroszok).

A harcoló ukránok számára a frontvonal talán legfájdalmasabb pontja az ostromolt Bahmut, amelyről elismerték, hogy fel kell adniuk, miután az oroszok minden eddiginél nagyobb támadásba kezdtek a város megszerzéséért. Még nem zárult be teljesen az orosz gyűrű, de a sebesülteket kimenekíteni nehéz és veszélyes. A hírek szerint a Wagner-csoport a legjobban képzet zsoldosai vezényelte Bahmutra és öt irányból rontottak a városra. A harcok már utcán  zajlanak.

Fehéroroszország a napokban közölte, hogy nem avatkoznak a háborúba, de akár másfél millió katonát is harcba tudnak állítani, ha szükséges. Az ukránok nagy orosz offenzívára készülnek, és résen vannak a fehérorosz határon is, amelyen keresztül a tavaly tavaszi támadás érkezett. Rendszeresen érkeznek olyan videók a Twitterre, amelyen igyekeznek nem a honvédők szenvedését mutatni, hanem azt, hogy mennyire félvállról veszik az ellenséget. Ezt illusztrálja a lenti videó is, amelyet – a posztoló állítása szerint – a fehérorosz határon vettek fel.

A szenvedést gyakran a hősiességgel együtt mutatják be, hogy ne elriasszanak a harctól, hanem ösztönözzenek rá. A lenti videó a posztoló állítása szerint Linát mutatja, aki az orosz tüzérség miatt veszítette el a lábát, néhány hete még csak egy fiatal anya volt, most azonban a hazájáért küzdő ukrán katona.

Ezek pedig a kanadai CBC News képsorai a romhalmazzá váló Bahmutról.

Orosz-ukrán háború 371. nap – friss hírek

Az oroszok attól tartanak hogy Ukrajna arra használja a gabonamegállapodást, hogy radioaktív anyagokat csempésszen az országba, az ukránok elismerték, hogy fel kell adniuk Bahmutot.

 

 

háború fájdalom veszteség
Kapcsolódó cikkek