Georgia kormánypártja, a Georgiai Álom napok óta tartó tüntetések és utcai összecsapások után visszavonta azt az ellentmondásos törvényjavaslatot, amely minden médiát és civil szervezetet, mely bevételeinek több mint 20 százalékát külföldi forrásból szerzi, arra kötelezte volna, hogy magát mint külföldi ügynököt tüntesse fel. Ez a minősítés azonban további kormányzati figyelmet és korlátokat is maga után vont volna.

Fotó: Zurab Tsertsvadze

A rendőrség a törvényjavaslat ellen tiltakozók ellen vízágyúkat és könnygázt is bevetett szerda éjjel, ám az indulatok nem csitultak. 

A belügyminisztérium szerint 133 tüntetőt tartóztattak le az összecsapások alatt.

Az országot vezető Georgiai Álom párt csütörtök reggel aztán közölte, hogy feltétel nélkül visszavonják a javaslatot, amelyet szerinte a média tüntetett fel negatív színekben, az valójában csak a transzparenciát szolgálta. Korábban az ország elnöke, Salome Zurabishvili jelezte, hogy megvétózza a törvényt, ha azt a parlament elfogadná, ugyanakkor az elnöki vétót az országgyűlés felül tudja írni.

Az ellenzék és külföldi megfigyelők szerint a javaslat a 2012-es, hasonló orosz törvényre emlékeztetett – írja az AP hírügynökség.