A Fox News csatorna hétfőn mindenfajta magyarázat nélkül jelentette be, hogy egyik legnépszerűbb műsorvezetőjük, Tucker Carlson több év után távozik a tévétől.

Köszönjük neki, hogy műsorvezetőként, korábban pedig szerkesztőként segítette a csatornát

– írták.

Carlsonnak nem lesz hivatalos búcsúja, mivel az utolsó műsora pénteken került adásba.

WASHINGTON, DC - MARCH 29: Fox News host Tucker Carlson leaves the stage after talking about 'Populism and the Right' during the National Review Institute's Ideas Summit at the Mandarin Oriental Hotel March 29, 2019 in Washington, DC. Carlson talked about a large variety of topics including dropping testosterone levels, increasing rates of suicide, unemployment, drug addiction and social hierarchy at the summit, which had the theme 'The Case for the American Experiment.'
Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images

A döntést ismerő forrás szerint a műsorvezető elbocsátását közvetlenül a Fox Corporation anyavállalat elnöke, Rupert Murdoch hozta meg az igazgatótanács tagjainak közreműködésével.

A Los Angeles Times cikke szerint a cég elnökének a fia, Lachlan Murdoch, a Fox ügyvezető elnöke és Suzanne Scott, a Fox News Media vezérigazgatója pénteken késő este döntött úgy, hogy Carlsonnak mennie kell. A hír hallatára a cég részvényei mintegy öt százalékkal bezuhantak.

Más források szerint Carlson elküldése összefüggésben van Abby Grossberg tévés producer ügyéhez, akit szintén elbocsátottak, majd a tévés beperelte a Fox Newst negatív megkülönböztetés miatt. Grossberg azok közé tartozott, akiket meghallgattak a Dominion-perben. Grossberg állítása szerint 

szexista és antiszemita megjegyzéseknek volt kitéve, miközben Tucker Carlson műsorának dolgozott. Sőt, azt is mondta, hogy a cég ügyvédei félrevezető válaszokra kényszerítették a Dominion Voting Systems elleni rágalmazási ügyében. A Fox News visszautasította a nő állításit.

A Dominion Voting Systems  1,6 milliárd dollárra perelte be a Fox Newst, amiért a csatorna a 2020-as elnökválasztást követően több műsorban – többek között a Tucker Carlson Tonight  is – megkérdőjelezte a választás lebonyolításának törvényességét, megemlítve a szavazógépek szerepét is ebben. 

Később a Fox News anyavállalata 787,5 millió dollárban egyezett meg a választástechnikai cég rágalmazási perében. 

Tucker Carlson Magyarországot is megjárta

Rupert Murdoch 2016-ban tévés riporterből napi műsorvezetővé emelte Tucker Carlsont, aki 2017-ben kapott főműsoridőt, miután elbocsátották Bill O’Reillyt, aki hosszú ideig sikeres műsorvezető volt a Fox Newsnál, de az ellene felhozott szexuális zaklatással kapcsolatos vádak miatt elküldték a csatornától. Sőt, a Fox News korábbi vezérigazgatóját, Roger Ailest is szexuális zaklatások miatt rúgták ki 2017-ben.

Carlson messze a legnépszerűbb műsorvezető volt a republikánusokhoz közel álló Fox Newson, átlagosan több mint 3 millió nézőt ültetett esténként a képernyők elé.

Markáns véleményt alkotott a bevándorlásról, a többségi és a kisebbségi társadalom közötti feszültségekről, különösen bírálta a Black Lives Matter mozgalmat. A nézeteivel vitákat gerjesztett a tévés társaságon belül is, a Los Angeles Times cikke szerint a tévés személyisége sokszor elidegenítette a hirdetőket a csatornától. 

Az elmúlt évek alatt Tucker Carlson esti műsorában többször is megszólalhattak a magyar kormány részéről, legutóbb Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója adott interjút neki.  Sőt, 2021-ben több napot Magyarországon töltött, többek között előadást tartott Mathias Corvinus Collegium rendezvényén Esztergomban, emellett stábjával dokumentumfilmet forgatott hazánkról, egy egész héten át Budapestről jelentkezett be a Fox News csatornán. A dokumentumfilmben úgy fogalmazott, utalva a magyar kormánynak az illegális bevándorlásra adott válaszára, hogy 

Magyarország a nyugati civilizáció egyik végvára Európa közepén, ahol a magyarok büszkék és erős az identitástudatuk. 

tucker carlson Orban Viktor
Fotó: YouTube

A műsorvezetőnek interjút adott 2021-ben Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban, ahol arról is beszélt, hogy nem akarják lerombolni a kétoldalú kapcsolatokat az Egyesült Államok és Magyarország között, amelyek alapvetően nagyon jók. Hazánk külpolitikai szövetségeseivel kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: komoly kihívást jelent számára kezelni azt a helyzetet, hogy már nem Donald Trump az Egyesült Államok elnöke. 

Trump nem sokkal Tucker eltávolítását követően úgy fogalmazott a Newsmax csatornának, hogy sokkolta és megdöbbentette a tévés elküldése. A volt elnök hozzátette, épp azelőtt értesült Carlson távozásának híréről, mielőtt leült volna az interjúra.

Trump nagyon jó embernek nevezte Carlsont, és dicsérte az egykori műsorvezetőt a magas nézettségi számok miatt, illetve azt is mondta, hogy a tévés nagyszerű munkát végzett, különösen az elmúlt egy évben. Jelezte, nincs tisztában Carlson kilépésének körülményeivel, és azt mondta: „Nem tudom, hogy ez önkéntes volt-e, vagy valaki kirúgta.” Amikor a Fox több száz millió dolláros egyezségéről kérdezték a Dominion Voting Systemsszel kapcsolatban, Trump azt mondta, 

meglepte, hogy a Fox Corporation egyezséget kötött a felperessel, mivel szerinte ez az eset olyan volt, amelyet könnyen meg lehetett volna nyerni.

Hétfőtől Carlson idősávját a Fox News más és más műsorvezetőkkel tölti fel, amíg meg nem nevezik meg az új műsorvezetőt – írta a televíziós csatorna.