Növekszik az izgalom Ferenc pápa hét végi magyarországi látogatása előtt, óriási a készülődés. Hétfőn a Vatikánban nagy és az egyház számára fontos esemény zajlik: a pápa elnökletével márciusban megújított összetételében először összeült a C9, a bíborosok szupertanácsa. A pápa erre készülődve sem feledkezett meg arról, hogy öt nappal az érkezése előtt külön köszöntse a magyar híveket.

Pope Francis waves as he prepares to deliver his Regina Coeli prayer from a window overlooking St Peter's square on April 23, 2023. (Photo by Vincenzo PINTO / AFP)
VATICAN-POPE-RELIGION
Fotó: AFP

A pápa másodszor látogat el hozzánk, miután 2021-ben részt vett az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson, és ezúttal hosszabb időre, három napra jön.

Az egyházfő a következőt posztolta Twitter-oldalán:

Magyar fivérek és nővérek, tudom, hogy jöttömre mekkora erőfeszítéssel készültök: a szívem mélyéről köszönöm ezt nektek. És kérlek benneteket, hogy imával csatlakozzatok hozzám.

A látogatás időszakára rávetül a háború árnyéka.

Utazás lesz ez Európa szívébe, ahol a háború jeges szelei fújnak, és sürgős humanitárius ügyek kerülnek napirendre – idézte a pápát a Vatican News. Regina Coeli imájában a pápa az ukrajnai szenvedés említése mellett arra is felhívta a híveket, hogy imádkozzanak szudáni fivéreinkért és nővéreinkért, hiszen az elmúlt napok harcaiban az afrikai országban több százan meghaltak és több ezren megsérültek. 

Fegyvereket használni a konfliktusok megoldására gyengeséget és törékenységet jelez

– írta egy másik friss bejegyzésben a pápa.

 

Mobilapplikációval készül a Magyar Katolikus Egyház

Már letölthető az Android- és IoS-telefonokra is a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából készült alkalmazás, amelyen az egyház hírei, eseményei, praktikus dokumentumai olvashatók, és aktuálisan a pápalátogatással kapcsolatos tudnivalók.

Az alkalmazás Liturgikus énekek menüpontja tartalmazza az Adoremus folyóirat különszámát, a vasárnapi Kossuth téri ünnepi szentmise énekeit és liturgikus olvasmányait. Az applikáció nem kizárólag a látogatásra készült, azt követően is frissül és használható lesz, hogy Ferenc pápa elhagyja Magyarországot.

A MÁV-Volán csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, a Ferenc pápa által a budapesti Kossuth Lajos téren bemutatandó szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.

A Papp László Sportarénában április 29-én délután tizenegyezer magyar fiatal találkozhat Ferenc pápával.

Az ukrajnai béke lesz Ferenc pápa fő üzenete Budapesten

A pápa a háború kezdete óta a szemben álló felek közötti közvetítésen dolgozik.