Közélet

A Wagner csoport vezére szerint az ukránok nem adják fel a harcot Bahmutban

Nincs jele annak, hogy az ukránok visszavonulnának Bahmutból – közölte a Wagner csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin. Állítása szerint a várost jogilag elfoglalták a zsoldosai, viszont a nyugati területeken még mindig kitart egy csapat ukrán, akiket nem tudnak kifüstölni a rejtekhelyeikről.

Bár Bahmut felett már a Wagner csoport zászlója lobog, a városban továbbra is ölik egymást a zsoldosok és az ukránok. A magánhadsereg vezetője elmondta, hogy a település nyugati részén van egy ellenálló ukrán csapat, és semmi jele annak, hogy visszavonulna a városból.

Ukrainian servicemen on the frontline in Bakhmut
Fotó: Diego Herrera Carcedo

Jevgenyij Prigozsin azt követően beszélt erről, hogy Volodimir Zelenszkij szerdán kilátásba helyezte a maradék ukrán védő kivonását Bahmutból. Az ukrán elnök azt mondta, hogy akit lehet, ki kell hozni, vigyék ki, mielőtt teljesen bekerítik őket. Prigozsin szerint ennek nincs jele, ráadásul az ukrán katonák erős védelmet állítottak fel a nyugati sokemeletes épületek között – írta meg a Sky News.

Ki kell mondanunk, hogy az ellenség nem megy sehova

– írta közleményében a zsoldossereg vezetője. Hozzátette, hogy ha elkezdődne a visszavonulás, a harcok áttolódnának a közeli Csesziv Jar településhez.

Egy újabb zsoldossereg tűnt fel Ukrajnában az oroszok oldalán

A Moscow Times információi szerint az orosz rézmágnás, Igor Altuskin, akinek a Forbes adatai szerint 3,4 milliárd dolláros a vagyona, az Ukrajnában harcoló Urals Zászlóalj fő pénzügyi támogatója. Az Urals egység nem a reguláris haderő része, hanem egy önkéntes katonai csoport.

Prigozsin eközben továbbra is kritikákat fogalmaz meg az orosz reguláris hadsereg vezetésével szemben. Legutóbb Szergej Surovikin hadseregtábornokba szállt bele, amikor arról beszélt, hogy láthatóan fogalma sincs, hogy hogyan kell kifüstölni az ukránokat Bahmutból.

Meg kell győződnünk arról, hogy a parancsnokságunk megfelelően van megszervezve. Sokáig nem láttam Surovikint, nem tudom, mit csinál

– mondta Prigozsin. Hozzátette, hogy továbbra is alig kap lőszert és utánpótlást Moszkvától, de szerinte erről többet nem mondhat.

 

Bahmut Prigozsin Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek