Közélet

Egy újabb zsoldossereg tűnt fel Ukrajnában az oroszok oldalán

A Moscow Times információi szerint az orosz rézmágnás, Igor Altuskin, akinek a Forbes adatai szerint 3,4 milliárd dolláros a vagyona, az Ukrajnában harcoló Urals Zászlóalj fő pénzügyi támogatója. Az Urals egység nem a reguláris haderő része, hanem egy önkéntes katonai csoport.

Az orosz milliáros, Igor Altuskin lehet az Ukrajnában harcoló Urals Zászlóalj fő pénzügyi támogatója. Az Urals Zászlóalj egy PMC, vagyis zsoldoscsoport, akárcsak a hírhedt Wagner-csoport.

A Russian serviceman keeps watch from the hatch of a military vehicle as the delegation of the International Atomic Energy Agency (IAEA), including its head Rafael Grossi, visits the Russian-controlled Zaporizhzhia nuclear power plant in southern Ukraine on March 29, 2023. (Photo by Andrey BORODULIN / AFP)
UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT
Fotó: Andrey Borodulin / AFP

A Forbes szerint Altuskin vagyona 3,4 milliárd dollár lehet. Ő a jekatyerinburgi Russian Copper Company alapító tulajdonosa. Ez Oroszország egyik legnagyobb rézgyára.

Felszerelést és egyéb dolgokat biztosít. Ez az ő zászlóalja (az Urals Zászlóalj). Ez az információt a parancsnokuktól kaptam 

– nyilatkozta az orosz védelmi minisztérium egyik tisztviselője a Moscow Timesnak. A lap azt írta, hogy az oroszok a súlyos veszteségek és az elnyúló frontvonalak miatt emberhiánnyal küzdenek. A Kreml emiatt arra kényszerül, hogy önkéntes katonák mellett zsoldoscsoportokkal kössön szerződést a harc folytatása érdekében.

Videón mutatják: a Wagner-zsoldosok összecsapnak az ukránokkal a bahmuti acélgyárban

Az orosz RIA Novosztyi újságírói keresték fel a Bahmutban harcoló Wagner csoport tagjait, miután Jevgenyij Prigozsin bejelentette a város elfoglalását. A tudósítók az északi AZOM-gyárnál találkoztak a zsoldossereg egy osztagával, akik tűzharcba keveredtek az ukránokkal. Az összecsapásról felvételek is készültek.

Altuskin szerepvállalását az Urals Zászlóaljban a jekatyerinburgi székhelyű Special Force Veterans Fund vezetője, Viktor Jarkov is megerősítette. Állítása szerint a PMC (magánhadsereg) már 2014 óta küld zsoldosokat Ukrajnába. Jarkov arra a kérdésre, hogy ki finanszírozza az Urals Zászlóaljat, válaszolta azt, hogy 

Altuskin a réztársaságon keresztül.

Hozzátette, hogy vannak mások is a PMC mögött, de azt nem volt hajlandó elmondani, hogy kik.

A Russian Copper Company tagad

A Moscow Times megkereste a rézvállalatot, hogy erősítse meg a kapcsolatot Altuskin és az Urals Zászlóalj között. A társaság mindent tagadott.

Az orosz rézvállalat és vezetése semmilyen módon nem vesz részt, és soha nem vett részt a különleges katonai műveletben lévő egységek létrehozásában és finanszírozásában 

– áll az RCC közleményében. Az orosz védelmi minisztérium nem reagált.

Az nem világos, hogy Altuskin mekkora összeggel finanszírozza a Urals Zászlóaljat, valamint az sem, hogy a PMC-nek hány katonája van és hol állomásoznak Ukrajnába. 

Az állami Russia Today februárban azt állította, hogy az Urals Zászlóalj Kreminna város közelében tartózkodik.

Az oroszt emberi jogi szervezet, a Russia Behind Behinds vezetője, Olga Romanova a Moscow Timesnak azt nyilatkozta, hogy 

Altuskin a kezdeteknél Jevgenyij Prigozsint próbálta utánozni, amikor megszervezte az Urals Zászlóaljat. 

Kiszivárgott a Wagner-vezér régebbi önéletrajza, érdekes dolgok derültek ki Jevgenyij Prigozsinról

Az Ukrajna ellen indított háború miatt reflektorfénybe került a Putyin séfjeként ismert Jevgenyij Prigozsin, a Wagner csoport alapítója. A zsoldossereg vezére korábban egy vendéglátóhelyet üzemeltetett, amely kapcsolatban állt a Kremllel, innen a gúnyneve. Ma már a Wagner csoportról ismeri a nevét a világ, és az ukrajnai harcokban való részvétele miatt az egyik legismertebb orosz politikai szereplő lett belőle.

A Wagner csoporthoz hasonlóan az Urals is börtönökből toborzott harcosokat a soraiba. Állítólag Prigozsin fellépett a vetélytárs PMC csoportokkal szemben, és ellehetetlenítette, hogy mások is börtöntoborzást folytassanak Oroszországban. Később ezt a tevékenységet az orosz védelmi minisztérium átvette a Wagnertől.

Altuskin kezdetben ócskavas-kereskedőként dolgozott, és 2004-ben alapította meg a Russian Copper Companyt. Ma a vállalat Oroszország harmadik legnagyobb réztermelője, több bányászati és kohászati üzeme van, illetve Kazahsztánban is található egységei. 

Altuskin a 48. leggazdagabb orosz, 

viszont a Forbes úgy tudja, hogy 2022-ben a vagyona jelentősen megcsappant, mivel az orosz réz ágazatot rosszul érintették az ukrajnai háborúra adott szankciók. Altuskint és családját egyetlen nyugati állam sem sújtotta szankciókkal.

 

Urals Zászlóalj Igor Altuskin zsoldosok
Kapcsolódó cikkek