Közélet

Az orosz–ukrán háború 429. napja – friss hírek

Peking az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások előmozdítására fog összpontosítani. Az orosz erők ismét Kijevet támadták. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Oroszország az éjszaka folyamán több mint egy tucat cirkálórakétát lőtt ki Kijevre és Ukrajna más részeire. Az ukrán főváros ellen ez az első támadás március 9. óta. Az ukrán légierő 11 rakétát és két drónt fogott el Kijev felett. 

Fotó: Anatolij Sztepanov/ AFP

Kína, miután több hónapig nyilvánvalóan vonakodott attól, hogy Moszkvával azonos szinten lépjen kapcsolatba Kijevvel, szerdán bejelentette, hogy különleges képviselőket küld Ukrajnába, és tárgyalásokat folytat valamennyi féllel a konfliktus lezárásáról.

A hívás időzítése – és Kína döntése, hogy követeket küld Ukrajnába – meglepte a biztonságpolitikai elemzőket, különösen amiatt, hogy Ukrajna nagyszabású ellentámadást készít elő az orosz erők ellen. Számos elemző úgy véli, hogy Kína alig várja, hogy megállítsa a konfliktus eszkalálódását, mivel Ukrajna egyre több katonai segítséget, eszközt kap a nyugati szövetségeseitől. 

A háborúval kapcsolatos előző napi fontosabb híreket itt lehet elolvasni.

20:04

Cseh elnök: Ukrajna kiérdemelte az EU- és NATO-tagságot

Nincs kétség afelől, hogy Ukrajna teljes mértékben rászolgált az EU- és NATO-tagságra – jelentette ki Petr Pavel cseh államfő pénteken azon a kijevi sajtótájékoztatón, amelyet Zuzana Caputová szlovák és Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel a megbeszélésüket követően tartottak.

16:50

Taxisokat lőttek szét Donyeckben az ukránok a szakadárok szerint

Legkevesebb heten életüket vesztették, tízen pedig megsebesültek, amikor ukrán tüzérségi csapás ért egy kisbuszt Donyeckben – közölte Alekszej Kulemzin polgármester pénteken a város Telegram-csatornáján.

15:59

Az utolsó simításokat végzik az ellentámadás tervén az ukránok, utána elszabadul a pokol

Az utolsó szakaszban vannak Ukrajna ellentámadásának előkészületei – jelentette ki Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter csütörtöki kijevi sajtótájékoztatóján. „Befejezzük a kiképzést, hiszen a kapott fegyverek és a katonai felszerelések kezelését a katonáinknak el kell sajátítania. Nagyon modern rendszereket kaptunk” – mondta a vezető. Emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi kezdeményezésen keresztül Ukrajna már kapott nyugati országoktól Leopard–2 és Challenger típusú harckocsikat, továbbá vár még Leopard–1 és Abrams típusú tankokat. 

15:37

„Ukrajna NATO-tagsága nem a béke garanciája, hanem a harmadik világháborúé”

Robert Fico, a szlovák parlament legerősebb ellenzéki pártjának, az Iránynak (Smer-SD) az elnöke, korábbi többszörös miniszterelnök a Facebookon nyilvánosságra hozott videóbejegyzésében pénteken kifejtette: elsőként a magyar kormányfő, Orbán Viktor szólalt meg, a sokatmondó „Micsoda?” szavakkal. Fico hozzátette, hogy „ugyan Stoltenberg valamit mondott Magyarország nevében is, de erről Magyarországgal senki nem beszélt”

15:09

Ezúttal Moldova került Oroszország célkeresztjébe

Moldova miniszterelnöke, Dorin Recean csütörtökön kijelentette, hogy a kormány nem engedi be Vlagyimir Putyin orosz elnököt az országba. A kormányfő erről a TV-8 televíziós csatornának adott interjújában beszélt. Természetesen Moszkva nem maradt adós a válasszal arra, hogy Putyin nem tehet látogatást az Moldovában – adta hírül a TASZSZ orosz hírügynökség.

14:37

Özönlenek a nyugati tankok Ukrajnába, Moszkva válaszul elkezdte felvásárolni Irán tankelhárító rakétáit

Új, Iránból vásárolt fegyvereket kezdett el bevetni Oroszország Ukrajnában. Erről Alekszander Kovalenko katonai szakértő számolt be ukrán híroldalakon. Arról eddig is lehetett tudni, hogy Oroszország iráni drónokat és egyéb lőszereket vet be, de a dehlavijev rakétarendszerek bevetésére eddig nem volt bizonyíték, megjelenésük pedig két dologra is bizonyítékot szolgáltat.  

14:07

A szlovák és a cseh államfő közös látogatást tett Kijevben

Kijevbe érkezett Petr Pavel cseh és Zuzana Caputová szlovák államfő pénteken. A két vezető Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tárgyal, és több más program is szerepel látogatásuk napirendjén – jelentette a CTK cseh és a TASR szlovák hírügynökség.

13:44

A Kreml szerint megbukott az ellenük irányuló nyugati szervezkedés

Az ukrajnai konfliktus megerősítette: a Nyugat arra törekszik, hogy más országokat katonai konfrontációra provokáljon Oroszországgal és Kínával– jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Sanghaji Együttműködési Szervezetet alkotó országok védelmi tárcavezetőinek tanácskozásán pénteken Újdelhiben. 

11:55

Tovább szigorítanák az ukrán mezőgazdasági importot a lengyelek

Varsó azt fogja javasolni az Európai Bizottságnak (EB), hogy a gabonafélék behozatali tilalmán kívül vizsgálja meg azt is, hogy milyen kockázatai vannak további ukrán mezőgazdasági termékek importjának – jelentette be pénteki varsói sajtóértekezletén a lengyel miniszterelnök.

11:40

Keményen megfenyegette Amerikát Oroszország

Oroszország nem habozik arányos válaszlépéseket adni az Amerikai Egyesült Államoknak az orosz újságíróktól megtagadott amerikai vízum miatt – számolt be róla a TASZSZ orosz hírügynökség.

orosz-ukrán háború Kijev Moszkva Kína
Kapcsolódó cikkek