Közélet

A most készülő ukrán ellentámadás megváltoztathatja a háború kimenetelét

A szakértők arra számítanak, hogy az ukrán ellentámadás fő iránya délen lesz, annak ellenére, hogy az elmúlt hónapok legsúlyosabb harcai keleten összpontosultak, különösen Bahmut városa körül.

Ukrán katonák ezreit képezték ki külföldön, hogy képesek legyenek használni a nyugati hadieszközöket a csatatéren. A Reuters több ezer védelmi állásról készült műholdfelvételeket tekintett át Oroszországon belül és az ukrán frontvonalak mentén, amelyek azt mutatják, hogy a Zaporizzsja régió déli részén és a Krím félsziget kapujában van a legerősebb orosz védelem. 

Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 23: Ukrainian soldiers of the 57th Brigade prepare a stinger to shoot a helicopter in the direction of Bakhmut, Ukraine on April 23, 2023. Diego Herrera Carcedo / Anadolu Agency (Photo by Diego Herrera Carcedo / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: AFP

Katonai szakértők szerint a védelmi vonal – amelyet többnyire Ukrajna gyors őszi előretörése nyomán építettek ki – ezúttal megnehezítheti az ukránok dolgát, és a hazai erők haladása attól függ, hogy képesek lesznek-e hatékonyan végrehajtani összetett, kombinált műveleteket.

„Nem az ukránok számáról van szó, hanem arról, hogy végre tudják-e hajtani ezt a fajta hadviselést” – mondta Neil Melvin, a Royal United Services Institute elemzője. 

Egy ukrán ellentámadás megváltoztathatja a háború folyamatát, amely a szakértők előrejelzése szerint egy lassú, véres lemorzsolódásba torkollik majd.

Ha Kijev vissza tudja venni az irányítást dél felett, akkor akadálytalanul hozzáférhet fekete-tengeri exportútvonalaihoz, és az is előfordulhat, hogy Ukrajna így egyhamar nem kap újabb nagy páncélozott eszközöket a Nyugattól. Az utóbbi nyomást gyakorol Kijevre, hogy minél több területet vegyen vissza arra az esetre, ha a katonai támogatottság csökkenni kezdene – állítják az elemzők. 

Ukrajna korábban deklarálta, hogy visszaveszi az Oroszország által megszállt összes területet, amely nagyjából Bulgária méretének felel meg. 

A Nyugat számos modern harckocsit és gyalogsági harcjárművet, valamint áthidaló felszereléseket és aknamentesítő járműveket küldött eddig Kijevnek. Orosz információk szerint azonban Ukrajna a megígért harckocsik csak ötödét kapta meg.

A friss műholdfelvételek alapján Oroszország kiterjedt erődítményeket hozott létre a frontvonalak mentén. A Reuters által elemzett képek azt mutatják, hogy az orosz építkezés nagy része november után történt, amikor csapatai visszahúzódtak a déli Herszon városból, és mindkét fél a téli hónapokban igyekezett megszilárdítani pozícióit.

A szakértők úgy vélik, a több száz kilométeres védelmi vonal olyan területeket jelöl ki, ahol Oroszország támadásra számít, vagy stratégiai jelentőségűnek látja a terület megtartását.

A múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök  utazást tett a Herszon régióban, amit egyes megfigyelők annak tudtak be, hogy a Kreml stratégiailag fontos területnek tekinti a régiót. Olekszandr Musijenko kijevi katonai elemző szerint a déli területek létfontosságúak Ukrajna számára. Az Oroszországtól a megszállt Krím félszigetig vezető szárazföldi folyosó megszakítása mellett a déli irányba való mély behatolás a félsziget tüzérségi lőtávolságába is kerülhet – mondta. 

A 2014-ben Ukrajnától elfoglalt félszigeten található a Fekete-tengeri Flotta, amelyet Oroszország a Közel-Keletre és a Földközi-tengerre való jelenlétre használ, valamint – az elmúlt 14 hónapban – Ukrajnára zúdított cirkálórakéták elindítására. Délen található a Zaporizzsja atomerőmű is, amely tavaly március óta megszállva tartanak az orosz erők. Korábban Ukrajna villamosenergia-szükségletének ötödét fedezte. 

A Reuters által látott, február 28-án kiszivárgott amerikai hírszerzési dokumentum szerint a nyugat 200 harckocsit ajánlott fel Ukrajnának. A hadsereg főnöke, Valerij Zaluzsnyij decemberben azt mondta, 300-ra van szüksége Oroszország legyőzéséhez, más járművekkel és tüzérséggel együtt. Ugyanezek a dokumentumok azt is közölték, hogy Ukrajna akut légvédelem hiányával szembesül, ami problémát okozhat, ha Kijev erői gyorsan haladnak előre, és védelemre szorulnak a légi bombázások ellen.

 

orosz-ukrán háború ellentámadás
Kapcsolódó cikkek