Közélet

Az USA ráparancsolt Ukrajnára, hogy adja fel Bahmutot, de Kijev kitart a város mellett

Washington figyelmeztette Kijevet, hogy esélyük sincs megtartani Bahmutot, és felszólította az ukrán vezetést, hogy engedjék el a várost. Ennek ellenére a hónapok óta zajló ostrom a mai napig tart, és bár Bahmut nagy része már a Wagner-csoport kezén van, egy szűk területet még őriznek az ukrán védők.

A néhány hete kiszivárgott Pentagon-iratok szerint az Egyesült Államok már januárban jelezte Kijevnek, hogy a bahmuti vérszivattyú felesleges áldozatokkal jár. Washington attól tartott, hogy a bahmuti reménytelen küzdelem elnyújtásával Ukrajna csak annyit ér el, hogy még több embert veszít, miközben ez az az erőforrása az ukrán seregnek, amelyet a nyugati szövetségesek nem tudnak pótolni. Washington egyértelmű kérése ellenére Volodimir Zelenszkij kitartott a város mellett, ahol már több mint fél éve zajlik a háború legvéresebb csatája.

Military mobility continues amid Russia-Ukraine war in Bakhmut frontline
Fotó: AFP

Az erről szóló információk a Pentagon-iratokban szerepeltek, abban a több száz oldalas titkosított dokumentumcsomagban, amelyet feltehetően a 21 éves Jack Teixeira, a Massachusettsi Légi Nemzeti Gárda tagja szivárogtatott ki.

Bahmut az amerikai várakozások szerint valóban egy hajszálra van attól, hogy elessen. A várost november óta ostromolja az orosz reguláris haderő oldalán harcoló Wagner-zsoldossereg. Bahmut egy valódi vérszivattyú lett, ahol rengeteg katona és felszerelés veszett oda, ennek ellenére egyik fél sem hajlandó feladni a stratégia szempontjából jelntéktelen várost. 

Bahmut Ukrajna számára kizárólag szimbolikus jelentőségű, a hónapok óta tartó harcok az ukrán ellenállás jelképévé tették a várost.

A Bahmutot védő ukrán csapatok vezetője, Pavlo Palisa ezredes azt állította, hogy soha nem tájékoztatták az amerikai álláspontról, illetve arról sem kapott információt, hogy mi értelme van megvédeni a romhalmazzá vált várost. Erről az ezredes a The Washington Post újságírójának adott interjúban beszélt.

Palisa szerint azért sikerült ilyen váratlanul sok ideig tartaniuk a Bahmutot, mivel jól 

egyesítették a harcokban a klasszikus városi hadviselést a fejlett drónfelderítéssel. 

Hozzátette, hogy a Wagner-csoport támadásainak összehangolását jelzavaró berendezésekkel nehezítik. Arról is beszélt, hogy miután az oroszoknak sikerült bejutniuk a városba, az embereit visszarendelte a lakóövezet emeletes házai közé, ahol a tetőkön és a lakásokban alakítottak ki mesterlövész- és páncéltörőállásokat.

A Bahmutban alkalmazott taktika lényege, hogy felderítődrónokkal mérik fel az ellenség pontos helyzetét, majd a megjelölt pontokat tűz alá veszik.

A drónok nélkül már régen elvesztettük volna a várost. Kevés lőszerünk van, nem pazarolhatunk. Ezért nagyon fontosak a drónok, amelyekkel pontos csapásokat tudunk mérni az ellenségre

– magyarázta Palisa a bahmuti taktikát.

Kezdetben néhány hetes ostromra készültünk, de már hónapok óta folyamatosan harcolunk. Ennek ellenére nem adjuk fel, és mindent megteszünk Bahmutért

– mondta az ezredes.

A kiszivárgott iratok szerint az ostrom legnehezebb napjain Kijev speciálisan kiképzett elit egységeket vetett be az utolsó utánpótlás útvonal biztosítása érdekében. Ezek az osztagok sikeresen verték vissza az orosz ostromgyűrű bezárására tett kísérleteket. Ennek ellenére az USA már márciusban úgy látta, hogy a front kezd instabillá válni, amit alátámasztani látszik az is, hogy a napokban az oroszok ismét nagyobb területeket foglaltak el Bahmutból.

Bahmut Oroszország első számú célpontja Kelet-Ukrajnában. Moszkva álláspontja szerint a város elfoglalása megadja a lehetőséget, hogy a csapataik benyomuljanak mélyen az ország szíve felé.

Humanitarian aid to Ukrainians in Chasiv Yar amid Russia-Ukraine war
Fotó: AFP

A város északi szárnyát védő csapatok vezetője, Jan Melnyikav arról számolt be, hogy az ukrán sereg azért hatékonyabb, mint az orosz, mert a helyszínen tartózkodó parancsnokok nagyobb autonómiával működhetnek, mint az orosz csapatok vezetői. Elmondta, hogy a harc aktuális alakulása szerint az ukrán parancsnokok azonnali döntéseket hozhatnak, miközben az orosz sorok között a legkisebb műveleti módosítások is egy hosszadalmas engedélyeztetési folyamaton mennek keresztül. 

Az orosz parancsnokok nem mernek egyedül dönteni, mindenhez jóváhagyásokat kérnek, ez pedig lelassítja őket a csatatéren. Több kommunikációt is lehallgattunk, amelyekben a fronton tevékenykedő vezető hosszadalmasan telefonálgatott, hogy engedélyt kapjon egy apró művelet végrehajtására

– magyarázta Melnyikav az orosz sereg gyengélkedésének egyik okát.

Egy magas rangú ukrán katonai vezető, akit Tatarin kódnéven kell feltüntetni, arról beszélt, hogy Bahmutnak van egy hatalmas stratégiai haszna, amely miatt ki kell tartaniuk a város mellett. Tatarin elmondta, hogy Bahmut egy háborús csapda, amey leköti az orosz sereg egy nagyobb részét, akiket így nem tudnak a front más pontjaira átvezényelni.

Bahmutban lekötjük az orosz sereg egy nagy részét, egyre több katonát vezényelnek ide, hogy elfoglalják a várost, és rengeteg a veszteségük. Ezeket a fegyvereket és katonákat nem tudják más csataterekre vinni, ahol így gyengül az orosz potenciál. Bahmut egy csapda, amelybe Oroszország hónapokkal ezelőtt belelépett

– magyarázta Tatarin.

Sajnálom Bahmutot, ez egy nagyszerű város volt. Fáj, hogy romokban kell látnom, de ha ezzel megmenthetünk más ukrán városokat, akkor nem is kérdés, hogy meg kell hoznunk ezt az áldozatot

– mondta a The Washington Postnak Palisa ezredes, a bahmuti csapatok vezetője.

 

Washington Bahmut Pentagon-iratok
Kapcsolódó cikkek