Nemzetközi gazdaság

Az ukrán katonák egy része már menekülne Bahmutból

Orosz források szerint a szorult helyzetben lévő ukrán hadseregben romlott a morál. Bahmut kilencven százalékát már az orosz csapatok ellenőrzik.

Az ukrán katonák kisebb csoportjai megpróbálnak elmenekülni a hónapok óta ostrom alatt álló Bahmutból – számolt be róla Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója az orosz közszolgálati televízióban – írta a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

Aftermath Of Russian Invasion in Hostomel
Bahmut, Bakhmut
Az ukrán katonák egy része már menekülne Bahmutból.
Fotó: NurPhoto via AFP

Gagin szerint az ukrán hadsereg napról napra hatalmas veszteségeket szenved, a város nyugati peremvidékére szorul, és nincs megfelelő lőszerutánpótlása sem.

Mindez vonatkozik a katonai személyzet cseréjére és a sebesültek elszállítására is. Az ukrán helyőrség szinte halálra van ítélve

– emelte ki a politikus.

Hozzátette, hogy már arra is volt példa, hogy az ukrán katonák kisebb csoportokban próbáltak menekülni. Olyanok is voltak, akik inkább megadták magukat.

Gagin kijelentette azt is, hogy Bahmut területének nagyjából 90 százaléka az orosz erők ellenőrzése alatt áll.

Destroyed Enemy Equipment Near Dmytrivka Village, Kyiv Region
Bahmut, Bakhmut
Bahmut 90 százalékát már az orosz csapatok ellenőrzik.
Fotó: NurPhoto via AFP

Ami a háború előtt 70 ezres lélekszámú kelet-ukrajnai város pusztulásának mértékét illeti, a tisztviselő szerint csak a teljes felszabadítás után lehet majd megbecsülni a károkat. Állítása szerint az ukrán hadsereg visszavonulása közben szándékosan rombolja az infrastruktúrát. A háború korábbi szakaszában egyébként az ukránok ugyanezzel vádolták az orosz hadsereget is.

Az orosz védelmi minisztérium jelentései szerint az ukrán fegyveres erők napi veszteségei Bahmut térségében több száz katonára tehetők.

Elfoglalták Bahmut kórházát az oroszok, már csak idő kérdése a város feladása

Folyamatosak a harcok Bahmut utcáin, a kelet-ukrajnai város sorsa ugyanakkor végleg eldőlni látszik, az elmúlt napokban ugyanis a Wagner zsoldossereg vezetésével az oroszoknak sikerült újabb területeket elfoglalniuk. A legfrissebb jelentések szerint a település második számú kórháza is orosz kézre került, ezzel kvázi megpecsételődött Bahmut sorsa, és már csak idő kérdése, hogy mikor esik el végleg. 

 

 

Bahmut Ukrajna Oroszország
Kapcsolódó cikkek