Antony Blinken és António Guterres Washingtonban találkozott, ahol az ukrajnai háborúval kapcsolatban felhívták a figyelmet az ENSZ alapokmányában szereplő elvek garantálására és megőrzésére. 

António Guterres ENSZ-főtitkár és Anthony Blinken amerikai külügyminiszter.
Fotó: AFP

Az amerikai külügyminiszter a találkozón elismerését fejezte ki a világszervezet főtitkárának a fekete-tengeri gabonaszállításokról szóló program felújítására és megerősítésére vonatkozó erőfeszítéseiért.

Antony Blinken készséget nyilvánított az együttműködésre Guterresszel a szudáni válság kezelésében, hogy nyomást gyakoroljanak az ellenségeskedés tartós beszüntetése és a polgári lakosság védelme érdekében, valamint elősegítsék a hozzáférést az ENSZ humanitárius szállítmányaihoz.

Az afganisztáni tálib rezsim legutóbbi, az ENSZ alkalmazásában álló nőket érintő intézkedése kapcsán az amerikai külügyminiszter megerősítette az Egyesült Államok támogatását az inkluzív kormányzás, valamint a nők és lányok jogainak biztosításában – olvasható az amerikai külügyminisztérium találkozóról kiadott közleményében.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa a héten egyhangúlag elfogadott határozatban ítélte el a tálibok vezette afgán kormány döntését, amely megtiltja a nők számára a munkavállalást az ENSZ Afganisztánban működő szervezeteinél, és arra szólítja fel a kabuli vezetést, hogy vonja vissza az intézkedést.