Húsz évről életfogytiglanra emelkedik a hazaárulás címén kiszabható szabadságvesztés mértéke Oroszországban egy Vlagyimir Putyin által aláírt, pénteken közzétett törvénymódosítás értelmében.

Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikust hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén ítélték 25 év börtönre április 17-én.
  Fotó: AFP

A módosítások a büntető törvénykönyv 275., a hazaárulás büntetését tárgyaló cikkét érintik, amely ebbe a kategóriába a kémkedést, az államtitkok külföldieknek való kiadását, az ellenséghez való átállást, valamint az Oroszország elleni tevékenységhez nyújtott pénzügyi, logisztikai, tanácsadói vagy egyéb segítségnyújtást sorolja. Korábban ezek a bűncselekmények 20 évig terjedő börtönbüntetéssel voltak büntethetők.

Putyin jóváhagyása nyomán szigorodik a felforgató és a terrorcselekmények miatti büntetőjogi felelősségre vonás is. 

 

A diverzió szervezésért mostantól 15 helyett 20 évi szabadságvesztés járhat, és terrorcselekményért is 15 helyett 20 év szabható ki.

 

A terrorszervezethez tartozás a jelenlegi öt-tíz helyett tíz és tizenöt év közötti szabadságvesztéssel büntethető, a terroristatevékenységek segítése esetén pedig a beszervezés vagy a terrorista-bűncselekményekben való részvétel minimális büntetése ötről hét esztendőre emelkedett.
Az elnök aláírta azt a törvényt is, amely szerint megfosztható a szerzett orosz állampolgárságától az, aki veszélyezteti a nemzetbiztonságot, rágalmakat terjeszt a hadseregről, valamint terrorista- vagy szélsőséges tevékenységet folytat. A retorzió a hatvan törvénycikk közül bármely megsértése esetén alkalmazható.

Egy új jogszabály értelmében 300 ezertől egymillió rubelig terjedő bírsággal vagy öt év szabadságvesztéssel sújthatók azok, akik olyan nemzetközi szervezetek határozatainak végrehajtásában működnek közre, amelyeknek Oroszország nem részese, valamint azok, akik orosz katonák vagy tisztviselők büntetőjogi felelősségre vonásáról szóló határozatok végrehajtásában vesznek részt.

A Kreml-kritikus Vlagyimir Kara-Murzát áprilisban 25 évi szabadságvesztésre ítélték hazaárulásért. Evan Gershkovich amerikai újságírót pedig kémkedés vádjával Jekatyerinburgban tartóztatták le március 29-én, miközben a The Wall Street Journal megbízásából dolgozott. A moszkvai bíróság elutasította az újságíró előzetes letartóztatása elleni fellebbezést április 18-án. 

 

Borítókép forrása: AFP