Közélet

Dánia és Hollandia is Leopard 2 harckocsit ad Ukrajnának

Korábban Dánia, Németország és Hollandia bejelentette, hogy egyesítik erőforrásaikat, és legalább száz tankot adnak át Ukrajnának.

Dánia és Hollandia tizennégy Leopard 2 A4 típusú harckocsit adományoz közösen Ukrajnának – közölte a két ország csütörtökön. A tankokat, amelyeket egy harmadik féltől vásárolnak meg, felújítják, és várhatóan 2024 első negyedévében szállítják le. Troels Lund Poulsen, Dánia ügyvivő védelmi minisztere elmondta: Európa békéje és biztonsága szempontjából elengedhetetlen, hogy ne hagyjuk, hogy az ukránok egyedül küzdjenek. 

leopard 2
A Leopard 2 tank with driver's cab for driving school purposes, photographed as part of a capability show at the Bundeswehr armed forces base in Mahlwinkel, March 16, 2023. Recording for editorial use only! (Photo by Florian Gaertner / Photothek / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

Februárban Dánia, Németország és Hollandia bejelentette, hogy egyesítik erőforrásaikat, és legalább száz régi Leopard 1-es tankot állítanak helyre, és adnak át Ukrajnának az idén és jövőre. 

Kijev többször felszólította a nyugati államokat, hogy fejlett fegyverekkel járuljanak hozzá az Oroszország elleni harchoz. A legtöbb támogató nemzet 2023 elején beleegyezett, hogy Kijev rendelkezésére bocsátja a német gyártmányú Leopard tankokat. Bár az ígéretekben szereplő harckocsik töredéke jutott el eddig Ukrajnába, Kanada, Lengyelország és Portugália valóban leszállított néhány ilyet.  

Azonban ezek a raktárakból előkotort, évek óta használaton kívüli eszközök nincsenek bevethető állapotban – idézte a Pravda portált a Newsweek. Az orosz híreszteléseket megerősíteni látszik a német Rheinmetall vezetőjének nyilatkozata, amikor a Bildnek arról beszélt, hogy a szállítások előtt 

a Leopard 1 és Leopard 2 tankokat alapos szerviznek kell alávetni, mielőtt bevethetők lennének. 

 

 

 

Hollandia Leopard 2 orosz-ukrán háború Dánia
Kapcsolódó cikkek