Közélet

Ukrajna a megígért harckocsiknak mindössze az ötödét kapta meg

A nyugati országok által megígért fejlett tankoknak csak a 19 százaléka érkezett meg eddig Ukrajnába. Az Egyesült Államok, Kanada, Spanyolország, Svédország és Finnország még csak tervezi a fegyverek leszállítását.

Ukrajna április elejéig 57 harckocsit kapott a nyugati országoktól a megígért 293 darab helyett – erről a TASZSZ orosz állami hírportál írt a szállítást vállaló országok hivatalos kimutatásaira hivatkozva.

Fotó: AFP

Ez a megígért tankok kevesebb mint ötöde. 

Németország január 25-én 14 Leopard 2 harckocsit küldött el Ukrajnába, majd február 24-én további négy darabot. Berlin a Leopard 1-es tankokból 178 darab átadását hagyta jóvá, ezeket Dániával és Hollandiával közösen tervezik leszállítani. 

Németország a tervek szerint 2024 első negyedévének végére több mint 100 tankot adna az ukránoknak.

A elkezdi átszervezni a nukleáris védelmi rendszerét

Az orosz–ukrán háborúnak nem látja a végét a NATO, és aggódik az orosz atomfegyver-telepítések miatt, ezért a nukleáris védelmi rendszer kiigazításáról döntött.

A vállalásokat részben teljesítette már Norvégia és Portugália is. Az előbbi nyolc, az utóbbi három tankkal járult hozzá az ukrán védekezéshez. Lengyelország számít még az egyik legnagyobb támogatónak 14 Leopard 2-es harckocsival, amelyeket idén márciusban oda is adtak Kijevnek. Az Egyesült Királyság 14 Challenger 2-es tankot küldött a háborúba.

Állítólag Franciaország is küldött AMX-10 RC tankokat Kijevnek, de ezek számáról nincs adat.

Az USA, Kanada, Spanyolország, Svédország és Finnország, bár ígéretet tettek fegyverek szállítására Ukrajnába, egyelőre egyetlen tankot sem küldtek el Kijevnek.

 

 

Leopard 2 tank harckocsi
Kapcsolódó cikkek