Közélet

Videón mutatják: a Wagner-zsoldosok összecsapnak az ukránokkal a bahmuti acélgyárban

Az orosz RIA Novosztyi újságírói keresték fel a Bahmutban harcoló Wagner csoport tagjait, miután Jevgenyij Prigozsin bejelentette a város elfoglalását. A tudósítók az északi AZOM-gyárnál találkoztak a zsoldossereg egy osztagával, akik tűzharcba keveredtek az ukránokkal. Az összecsapásról felvételek is készültek.

A RIA Novosztyi orosz hírportál stábja Bahmutba utazott, hogy felmérjék a Wagner csoport által nagyrészt elfoglalt város helyzetét. A város északi részén lévő acélgyárnál támadás érte az ott állomásozó oroszokat, az újságírók pedig videóra vették a harcot. 

Military mobility continues in Bakhmut frontline
BAKHMUT, UKRAINE - APRIL 02: Ukrainian servicemen fire an artillery shell near the frontline area amid the Russia-Ukraine war, in Bakhmut, Ukraine on April 02, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: Muhammed Enes Yildirim

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner magánhadsereg alapítója korábban arról számolt be, hogy az alakulat egységei kitűzték vasárnap éjjel az orosz zászlót az bahmuti városházára, aminek eredményeképpen a várost szerinte jogi értelemben sikerült elfoglalni.

Prigozsin állításait részben cáfolta a donyecki térség oroszok által megbízott vezetője, Gyenyisz Pusilin. A tisztviselő a Rosszija 24 televíziónak adott interjújában elmondta, hogy 

az ukrán erők nem menekülnek, és tervezett visszavonulást sem hajtanak végre. 

Úgy vélekedett, hogy a városban több ezer civil maradhatott.

A felvételen az látszik, ahogy a Wagner-zsoldosok visszavernek egy ukrán támadást a bahmuti AZOM-gyárnál. 2022 decemberében Volodimir Zelenszkij személyesen járt ebben a gyárban, és kitüntetéseket osztott ki a bahmuti védőknek. Az orosz erőknek idén márciusban sikerült megszerezniük az üzem irányítását.

Ukrajna a megígért harckocsiknak mindössze az ötödét kapta meg

A nyugati országok által megígért fejlett tankoknak csak a 19 százaléka érkezett meg eddig Ukrajnába. Az Egyesült Államok, Kanada, Spanyolország, Svédország és Finnország még csak tervezi a fegyverek leszállítását.

A RIA Novosztyi azt is írta, hogy a harcok még tartanak a városban. Házról házra haladó utcaharc alakult ki a város nyugati részén. A katonák nem tudják, hogy melyik épületben tartózkodik ellenség, sokszor az ablakokból érkeznek aknavető lövedékek. Az előrehaladás így nagyon nehéz a területen.

 

Bahmut tűzharc Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek