Kína két év után, a hét végétől ismét közös hadgyakorlatot tart Szingapúrral, a délkelet-ázsiai védelmi és biztonsági szövetségeinek erősítése keretében. A térségben több ország már egy jó ideje az Egyesült Államok erős szövetségese.

Singapore,Flag,And,China,Flag,With,Clipping,Path,Isolated,On
Singapore flag and China flag with clipping path isolated on white background. Shut down that waving flag. symbol. Frame with empty space for your text
Fotó: Shutterstock

A kínai haditengerészet egy Jülin nevű, rakétával felszerelt fregattot és egy Csepi nevű aknakereső hajót küld az április végétől május elejéig tartó közös tengeri gyakorlatra – közölte hétfőn honlapján a kínai védelmi minisztérium, de a közlemény arról nem szól, hogy a gyakorlatot hol tartják.

A két évvel ezelőtti gyakorlat helyszíne a Dél-kínai-tenger déli sarkában volt. A két ország 2019-ben fejlesztette tovább 2008-ban megkötött védelmi és biztonsági együttműködési szerződését. Az együttműködés erősítésének oka, hogy az utóbbi években nagyon feszültté vált a biztonsági helyzet a Dél-kínai-tengeren Kína, valamint az Egyesült Államok és szövetségesei között. 

Kína szinte az egész tenger feletti fennhatóságra igényt tart, pedig egy nemzetközi bírósági döntés erre nem ad neki jogalapot. 

A tenger nemzetközi jellegét, a szabad hajózás jogát az Egyesült Államok és nyugati szövetségesei rendszeresen demonstrálják ott hajóikkal. Ezek a demonstrációk azonban bosszantják Pekinget.

Az Egyesült Államok szövetségeseivel szintén tart gyakorlatokat a tengeren, tavaly augusztusban például Indonéziával, Ausztráliával, Japánnal és szintén Szingapúrral tartott egy jelentősebbet.

A Dél-kínai-tengerrel együtt a Tajvani-szorosban is jelentős a katonai feszültség, mivel az Egyesült Államokkal szövetséges és saját kormánnyal rendelkező Tajvant Kína szakadár tartományának tekinti. Ez a feszültség időnként hirtelen megnő, amikor egy magas rangú külföldi tisztségviselő találkozik egy magas rangú tajvani tisztségviselővel.