A légszennyezettség évente több mint 1200 gyermek halálát okozza Európában – hívta fel a figyelmet hétfőn közzétett jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

Industry,Metallurgical,Plant,Dawn,Smoke,Smog,Emissions,Bad,Ecology,Aerial
industry metallurgical plant dawn smoke smog emissions bad ecology aerial photography
Fotó: Shutterstock

A gyermekek az anyaméhben való fejlődésüktől felnőttkorukig különösen érzékenyek a légyszennyezettségre

– hangsúlyozta a koppenhágai székhelyű szervezet. Mint a jelentésben írták: a szennyezett levegőnek kitett gyermekeknél később nagyobb a krónikus betegségek kialakulásának kockázata is.

 A légszennyezettség csak a károsanyag-kibocsátás visszaszorításával érhető el

 – emelték ki az EEA szakértői.

Az európai környezetvédelmi szervezet egy korábbi jelentésében már jelezte, hogy az elmúlt évek némi javulása ellenére több európai országban még mindig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határértékek felett van a levegőben lévő szennyezőanyagok szintje.

Ez a probléma főként a városokban jelentkezik: 2021-ben az városi lakosságának több mint 90 százaléka szívott olyan levegőt, amelyben a WHO ajánlását meghaladó volt a szálló por (PM 2,5), az ózon és a nitrogén-dioxid mennyisége. 

A légszennyezettség különösen nagy volt Kelet-Közép-Európában és Olaszországban.

A jelentésben szereplő évi 1200 gyermekhalálozás Európában az unió 27 tagországa mellett Svájcot, Norvégiát, Izlandot, Liechtensteint és Törökországot is érinti. Az óvodák és iskolák környékén a levegő minőségének javítását egyebek mellett több zöldterület kialakításával lehet elérni a szakértők szerint.

A világ legszennyezettebb városa a pakisztáni Lahore volt 2022-ben, és mindössze hat ország van, ahol az egészségügyi határérték alatti jó minőségű levegőt lehet beszippantani.