Két köztársasági elnöki határozat is megjelent az éjszaka a Magyar Közlönyben. Mindkettő bírák felmentéséről rendelkezett.

Novák Katalin, aláír, aláírás
Fotó: Novák Katalin / Facebook

Az első határozatban az olvasható, hogy a köztársasági elnök az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára a bírói felső korhatár betöltésére tekintettel felmenti a tisztségéből 

  • dr. Felker Lászlót 2023. október 14-ei hatállyal,
  • dr. Herczeg Ilonát 2023. október 14-ei hatállyal,
  • dr. Benedek Éva Katalint 2023. október 17-ei hatállyal,
  • dr. Szelényiné dr. Roszik Erzsébetet 2023. október 18-ai hatállyal.

A döntés április 4-én született meg, de csak most lett nyilvános. Ahogy a másik határozat is, ami ugyancsak az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára született meg. Ebben az áll, hogy

dr. Katona Tibort a lemondására tekintettel

2023. június 4-ei hatállyal menti fel a bírói tisztségéből Novák Katalin. 

Ennél is érdekesebb dr. Juhász-Laczik Lívia esete, akit már 2023. április 6-i hatállyal felmentettek a bírói tisztségéből. Az indoklás szerint a rá vonatkozó döntés a Bjt. 84. paragrafusa szerinti eljárás eredményeképp született meg, szintén az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára. A Bjt. a bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény, a 84. paragrafus pedig az alkalmatlansági eljárásról rendelkezik.

Nincs fontosabb Novák Katalin és Orbán Viktor aláírásánál: kiderültek a Magyar Közlöny titkai

Rendkívül összetett folyamat végén teszik közzé Magyarország hivatalos lapját, a Magyar Közlönyt, ezért fordulhat elő, hogy éjjel kerülnek fel a dokumentumok a honlapra.