Szombat reggel magánlátogatás keretében kereste fel a Boldog Batthyány-Strattmann László Otthont Ferenc pápa. Az otthonban vak, gyengén látó és halmozottan sérült gyermekekkel találkozott, az épületre kitűzték a pápai sárga-fehér zászlót, az oldalára pedig az Isten hozta a Szentatyát feliratot függesztették ki. Az otthonban tett látogatás után a pápa felkereste a Rózsák terén lévő Árpád-házi Szent Erzsébet-templomot, ahol szegényekkel és menekültekkel találkozott.

ÁRPÁD-HÁZI SZENT ERZSÉBET; SPÁNYI Antal; FERENC pápa
Budapest, 2023. április 29.Ferenc pápa beszédet mond az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban a budapesti Rózsák terén, ahol szegényekkel és menekültekkel találkozik 2023. április 29-én, háromnapos magyarországi apostoli látogatásának második napján. Mellette Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök (b).MTI/Máthé Zoltán Budapest, 2023. április 29.
Ferenc pápa beszédet mond az Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban a budapesti Rózsák terén, ahol szegényekkel és menekültekkel találkozik 2023. április 29-én, háromnapos magyarországi apostoli látogatásának második napján. Mellette Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök (b).
MTI/Máthé Zoltán
Ferenc pápa a Árpád-házi Szent Erzsébet-templomban
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Ferenc pápát az intézmény igazgatója, Inotay György igazgató fogadta. A Duna tévén közvetített program szerint – amelyről az MTI tudósított – a belépés után megálltak néhány percre az intézmény kápolnájánál, majd az igazgató megmutatott Ferenc pápának néhány szobát az otthonban, illetve a Szentatya találkozott azokkal a gyermekekkel, akiknek az állapotuk miatt nehézséget okozott volna végigülni a teljes műsort.

Az otthon lakói ajándékokat készítettek a pápának

A nagyteremben Inotay György megbízott igazgató köszöntötte Ferenc pápát, majd az intézményben lakó fiatalok műsort adtak neki, énekeltek, végül az igazgató az otthon két lakójával ajándékokat adott át a Szentatyának. Az ajándékok elkészítésében valamennyi gyerek részt vett. Átadtak egy kék-fehér, illetve egy sárga-fehér tarisznyát is – utalva Argentína és a Vatikán zászlójára –, valamint egy nemeztechnikával készült sárga-fehér rózsafüzért, amelyet egy kőrisfából készült ferences kereszt díszít.

A Szentatya kapott egy olasz nyelvű könyvet is, amely Fehér Anna nővérről, az intézmény alapítójáról szól, továbbá két levelet: az egyik az otthon lakóinak üzenete (olaszul és Braille-írással), a másik pedig egy vak kisfiú gyógyulástörténete.

A pápa rózsafüzért ajándékozott a gyerekeknek, majd beszédet mondott.
„Nagyon szépen köszönöm a gyengédséget, amivel itt fogadtatok. Köszönöm az énekeket, a gesztusokat, a szemeiteket. Köszönöm önnek, igazgató úr, hogy ezt a találkozót Szent Ferenc imájával kezdte” – fogalmazott. Mint mondta, ez az ima olyan, mint egy életprogram, mert a szent kéri a kegyelmet, hogy ott, ahol valami hiányzik, ott ő valamit hozzátegyen. Hogy továbbmenjen az életben a realitás. Ez pedig nem más, mint tiszta evangéliumhirdetés.
 

Ferenc pápa kiemelte, hogy sokkal könnyebb különböző ötleteket, ideológiákat elsajátítani, mint olyannak befogadni a realitást, amilyen, mégis, ez utóbbi az evangélium útja.

Az esemény végén a Szentatya a részt vevő gyerekekkel és az otthon dolgozóival elmondta a Miatyánkot. (A pápa beszédét Tomán Zoltán temesvári egyházmegyés pap fordította, aki a Szentszék államtitkárságán dolgozik.)
Ferenc pápa magyarországi tartózkodását péntektől vasárnapig folyamatosan követhetik a Hír TV-n. Az előkészületekről és a Szentatya programjáról minden részlet megtalálható a Hír TV oldalán. A pápa Szent Erzsébet plébániát tett látogatásáról itt nézhet meg egy videót.