Közélet

Ismét lakott területet lőttek az oroszok

Folytatódnak a polgári célpontok elleni támadások.

Az orosz erők tüzet nyitottak a Donyeck megyei Olekszijevo-Druzskivka településre, legalább két lakót megölve és négyet megsebesítve ezzel – közölte szerdán Pavlo Kirilenko, a régió kormányzója a Telegramon.

DONETSK OBLAST, UKRAINE - APRIL 4: Ukrainian soldier of the Aidar battalion fires artillery in the direction of Bakhmut in Donetsk oblast, 4 April 2023.
Fotó: Diego Herrera Carcedo / AFP

Kirilenko szerint helyi idő szerint délelőtt 11 óra körül kezdték el lőni a kisvárost, és az orosz ágyúzás lakott területeket talált el. Hozzátette, hogy 

az első információk szerint a támadók kazettás lövedékeket vetettek be. 

A helyszínen pirotechnikusok dolgoznak a fel nem robbant lövedékek hatástalanításán.

Az Ukroboronprom ukrán állami hadikonszern vezérigazgatója, Jurij Huszjev az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott interjújában elmondta, hogy az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború tavaly februári kezdete óta a vállalat létesítményeit több mint 150 támadás érte, de ennek ellenére még növelték is a gyártást, egyebek között áthelyezéssel és magáncégekkel való együttműködéssel. Elmondása szerint 

az állami konszern mintegy száz olyan céggel kezdett együttműködést, amelyek korábban nem gyártottak semmit a fegyveres erők számára.

Közölte azt is, hogy az állami konszern a haditechnikai eszközök biztonságos helyen történő gyártására és javítására irányuló programot hajt végre, nemcsak a régi szovjet berendezések javítását végzi, hanem a lefoglalt és a partnerországoktól kapott eszközökét is.

Szerdán az ukrán vezérkar helyzetjelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg embervesztesége Ukrajnában meghaladta a 176 ezret. Az elmúlt nap folyamán az ukrán erők egyebek mellett megsemmisítettek két orosz harckocsit és tíz tüzérségi rendszert.

 

orosz ukrán háború polgári célpontok Donyeck
Kapcsolódó cikkek