Oroszország az ukrajnai háború kezdete óta rendszeresen vet be termobarikus rakétavetőket. Ebben a fegyverkategóriában azonban hamarosan egy minden korábbinál erősebb eszközt kapnak meg a hadsereg légi egységei, hiszen bevethetik a rettegett TOS-1A Szolntsepek rakétákat – írta az orosz hadsereg közleménye alapján a Newsweek.

MOSCOW, RUSSIA - JUNE 25 : Russia's TOS-1A Solntsepek, a multi-barrel rocket launch (MBRL) system is being publicized at a fair in Kubinka town within 'ARMY-2019 International Military and Technical Forum', in Moscow, Russia on June 25, 2019.
termobarikus fegyver
A TOS-1A Szolntsepek rakéták bevetéséről döntött az orosz hadsereg, a nyugatnak sincs hasonló fegyvere.
Fotó: Sefa Karacan / Getty Images

A Szolntsepek (Lángoló Nap) rakétát pánikot keltő fegyvernek nevezik az oroszok. A kommüniké szerint ez az első alkalom, hogy a légideszantos katonák megkapják a Moszkva által nehéz lángszórónak is hívott eszközt.

 

Félelmetes fegyverről van szó, amelyhez hasonló nincs a nyugati országok fegyverarzenáljában sem

 

– nyilatkozta egy orosz ezredes az eszközről.

Először március 31-én próbálták ki élesben az orosz csapatok a 220 milliméteres, TOS-1-esből indított termobarikus lövedékeket. Az ukrán állásokat lőve felgyújtották az ellenség óvóhelyeit, megfigyelőállásait, lőszerraktárait és tüzérségi állásait.

A Szolntsepek több tucat termobarikus rakétát képes kilőni, és változattól függően különböző harckocsikra is felszerelhető. A TOS-1A a TOS-1 továbbfejlesztett változata, amely elődjéhez képest jóval nagyobb hatótávolsággal bír.

A termobarikus rakéták a hagyományos robbanóanyagoknál hosszabb ideig tartó gyújtó- és robbanóhatást hoznak létre.

A brit védelmi minisztérium szakemberei szerint a TOS-1A hatása pusztító, az infrastruktúra rombolása mellett jelentős károkat okozhat a belső szervekben, valamint villámégési sérüléseket, ami az érintett személyek halálához vezethet.

Az orosz állami média szerint az épületek, az infrastruktúra és az ellenséges katonák elpusztítása a fegyverek fő a funkciója.

A TOS-1A elődjeit a szovjet erők Afganisztánban, az orosz erők pedig Csecsenföldön vetették be korábban. Az 1960-as években az Egyesült Államok is használt különféle termobarikus fegyvereket.

Ezt tudhatja az oroszok pusztító erejű fegyvere, a Poszeidón

Elméletben képes part menti városokat és flottákat eltörölni a Föld színéről, bár az ereje kapcsán egymásnak ellentmondó nyilatkozatok jelentek meg. Az orosz sajtó cunamibombaként emlegette, ami ugyan költői túlzás, de kétségkívül nagy erejű fegyverről van szó.

A precíziós irányítású fegyver úgy működik, hogy először felrobbannak, de ezt a magas hőmérsékletű robbanást egy második égési periódus is követi. Használata gyakran egy rendkívül erős lökéshullámot eredményez, amely épületeket is szétzúzhat. A TOS-1A-t másfél perc alatt harckészültségbe lehet helyezni. Maximális hatótávolsága 5,6 mérföld, azaz nagyjából 9 kilométer.

Az egyetlen hatékony módja az ellenük való védekezésnek, ha azonosítjuk, bemérjük és megsemmisítjük a rakétakilövőket, mielőtt bevetésre kerülnének

– nyilatkozta David Hambling, a brit védelmi tárca katonai szakértője.

Hozzátette, hogy a TOS-1 rakétavető-családot lehetetlen lakott területen használni anélkül, hogy civil áldozatokat kockáztatnánk. Ugyan a fegyverek egyelőre nem illegális, de nem lehet őket olyan módon használni, amely nem veszélyeztetné a civil lakosságot.