Közélet

Litvániában megtiltották az oroszoknak az ingatlanvásárlást

Nem vásárolhatnak ingatlant az orosz állampolgárok Litvániában, és tartózkodási engedélyt sem adnak ki a számukra – erről a litván törvényhozás döntött. Emellett 2023 végéig litván állampolgárságot sem szerezhet orosz állampolgár, azokat az oroszokat pedig, akik korábban már megszerezték, egy alaposabb vizsgálatnak vetik alá.

Nemzetbiztonsági kockázatokra hivatkozva a litván parlament átmenetileg megtiltotta az orosz állampolgároknak, hogy ingatlant vásároljanak az országban, és leállította az ideiglenes tartózkodási engedélyek kérelmének elbírálását, valamint a litván állampolgárság megadását számukra.

Vilnius,,Lithuania,-,August,20,,2021:,Lithuanian,Parliament,(lietuvos,Respublikos
Fotó: Shutterstock

A rendelkezés egyelőre 2023 végéig marad érvényben.

Azokat az orosz állampolgárokat, akiknek korábban kiadott vízumuk van, alaposabb egyéni ellenőrzésnek vetik alá a határon, hogy megállapítsák, nem jelentenek-e veszélyt Litvánia nemzetbiztonságára.

Az állampolgárság esetében kivételt tesznek azokkal, akik lemondanak másik állampolgárságukról. Az ingatlanvásárlási tilalom pedig nem vonatkozik azokra az orosz állampolgárokra, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Litvániában.

A litván elnök uniós forrásokat követel a határvédelemre

Az orosz agresszió és az illegális migráció miatt Litvánia pénzt kér az Európai Uniótól a külső határok védelmére. Gitanas Nauseda elnök szerint a külső határok biztosítása az egész unió közös ügye, így muszáj a közös kasszából finanszírozni.

Jurgita Neliupsiene külügyminiszter-helyettes márciusban, a törvényjavaslat benyújtásakor azt mondta, hogy az orosz állampolgárok túlnyomó többsége támogatja az Ukrajna elleni agressziót, és így osztozik a felelősségben.

A korlátozásokat a törvényjavaslat a fehérorosz állampolgárokra is kiterjesztette volna, de a parlament ezt nem szavazta meg. 

Kestutis Budrys, a litván elnök tanácsadója korábban úgy nyilatkozott, hogy az államfő ebben a formában nagy valószínűséggel meg fogja vétózni a jogszabályt. Szavai szerint Oroszországra és Fehéroroszországra azonos szankcióknak kell vonatkozniuk.

 

korlátozás Litvánia állampolgárság
Kapcsolódó cikkek