Miután mind az általa alapított hedge fund, a Citadel, mind a piacjegyző Citadel Securities rekordprofittal zárta a tavalyi évet, Ken Griffin 300 millió dollárt adományozott a Harvard Egyetemnek. A milliárdos eddigi legnagyobb adományával már több mint félmilliárd dollárt utalt a volt iskolájának.

NEW YORK, NY - NOVEMBER 10: Host Andrew Ross Sorkin speaks with Ken Griffin during The New York Times DealBook Online Summit on November 10, 2021 in New York City.
Fotó: Ryan Muir / Getty Images via The New York Times

A nagylelkűségért cserébe 

az egyetem legújabb master és doktori fokozatait már a Harvard Kenneth C. Griffin Graduate School of Arts and Sciences fogja kiállítani 

– olvasható a kedden nyilvánosságra hozott közleményben, amely szerint Griffin az adomány kapcsán megemlékezett az egyetem azon professzorairól is, akiket a mai napig követ, legyen szó Larry Summersről a közgazdaságtan, Thomas Kaneről a koronavírus-járványnak az oktatásban okozott nehézségek vagy épp Michael Sandelről a filozófia és a piacok metszete kapcsán.

Az adomány feltételekhez sincs kötve, bármire használható, amire a bölcsészkarnak vagy épp az egyetemi sportéletnek szüksége van – írja a Bloomberg. Az 54 éves milliárdos ráadásul a továbbiakban is szeretné támogatni alma materjét, ahogy annak élén Claudine Gay váltja Larry Bacow-t július 1-jétől.

A távozó dékán elmondta, hogy mélyen és személyesen is értékeli a Griffin által a legújabb adománnyal is kifejezett bizalmat. 

A Citadel-alapító ezzel már közel 2 milliárd dollárt adott jótékonysági célokra, igaz, mint látjuk, ennek több mint a negyede kifejezetten az elit egyik ikonikus intézményét segíti. 

A becslések szerint mintegy 34,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező üzletember korábban a nagyapjáról elnevezett ösztöndíjat is létrehozott a Harvardon, és támogatta a Harvard Business Schoolt is.

Miközben a felsőoktatás költségei egyre magasabbra kúsznak, az elit egyetemek egykori hallgatói is egyre gazdagabbak, és egyre több pénzt áldoznak az egykori tanulmányaiknak helyet biztosító intézmények támogatására. Michael Bloomberg 1,8 milliárd dollárt adott a Johns Hopkins Egyetemnek, míg a Nike-társalapító Philip Knight 1,4 milliárd dollárt adott különböző oregoni és kaliforniai iskoláknak.

A Harvard sem panaszkodhat az adományok miatt, jóllehet azok szemben Griffin mostani adományával főként a természettudományokat és a műszaki képzéseket segítették. Griffin szerint azonban a technológiai fejlődést érdemes holisztikus módon megközelíteni, hiszen a természettudományok forradalma filozófiai kérdéseket is felvet.