Közélet

Orosz-ukrán háború 415. nap - friss hírek

Bahmutban az ukránok a civileket használják élő pajzsnak, ezért nem tudnak végső győzelmet aratni az oroszok – állítják a Wagner-csoport harcosai. Luhanszok HIMARS-rakétarendszerrel lőtték az elmúlt 24 órában, több település is találatot kapott. A Leopard 2 tankok akcióba léptek, az orosz felderítők Herszon város környékén fedezték fel őket.

Az ukrán hadsereg már csatarendbe is állította a nyugati országoktól kapott Leopard 2 harckocsikat. A fejlett tankokat Herszon környékén látták – jelentették orosz források.

Bahmut, 2023. február 28.Égő ház a kelet-ukrajnai Donyecki területen fekvő, az orosz hadsereg által ostromlott Bahmutban 2023. február 27-én.
Fotó: Jevhen Tyitov/MTI/EPA

A német gyártmányú Leopard 2 tankok lehetnek az ukrán hadsereg legütőképesebb fegyverei. Kijev támogatói majdnem 300 darab modern harckocsit ígértek eddig a háborúban álló országnak, azonban a szállításokat nem sietik el. Április elejéig mindössze 43 Leopard 2-es tank érkezett meg Ukrajnába, illetve a britek küldtek még 14 darab Challenger 2 harckocsit.

A Bika (Bull) hívójelű orosz felderítőegység számolt be róla a RIA Novosztyi portálnak, hogy a Leopard 2 tankok Herszon felé tartanak. Állításuk szerint a Szokol szabotázskülönítménynek sikerült elfognia az egyik német harckocsit. A tank felett nem tudták átvenni az irányítást, így végül belevontatták a mocsárba, ahol a tank elsüllyedt.

Több tízezres ukrán sereg gyülekezik a Bahmut melletti Csasziv Jarban

Jevgenyij Prigozsin közölte, hogy már a város 80 százalékát elfoglalták, de Kijev továbbra is küldi az erősítést Bahmuthoz. Az utolsó ukrán csapatoka nem tuják megtörni a város nyugati részén. Az orosz médiában arról számolnak be a tisztviselők, hogy a várost elfoglalták, de Prigozsin igyekszik hűteni a kedélyeket. Egy több tízezres ukrán sereg Csasziv Jar városban gyülekezik, hogy elindítsák az ellentámadást.

A harcok továbbra is zajlanak Bahmutban. A Wagner-csoport egy parancsnoka szerint a városban az ukránok a civileket használják élő pajzsként a maradék kezükön lévő területen. Az ukrán katonák a lakóépületekben bujkálnak és onnan támadják az orosz csapatokat. Eközben több luhanszki város is rakétatűz alá került az elmúlt napon. Az ukránok 17 rakétát lőttek ki többek között Szvatove és Rubizsne városokra.

 

22:12

Több halottja is van a szlovjanszki rakétatámadásnak

Nyolcan meghaltak és huszonegyen megsebesültek pénteken egy orosz rakétatámadásban a Donyeck régióbeli Szlovjanszkban – közölte péntek este Pavlo Kirilenko helyi kormányzó a Telegram-oldalán.


 

19:42

Elkezdték építeni a kerítést az orosz határszakaszon a finnek

Az alig két hete NATO-tag Finnország pénteken megkezdte határkerítése első szakaszának megépítését Oroszországgal közös határán. Ismo Kurki, az építkezési projekt menedzsere közölte, hogy a kerítést megfigyelőberendezésekkel is felszerelik.

19:41

Londonban élő ukrán sportvezető vádja: a többséget nem érdekli a sorsunk

Az Ukrán Teniszszövetség alelnöke szerint az oroszok és a fehéroroszok propagandaeszközként használják sportolóikat, ezért el kellene tiltani az összeset. A Londonból dolgozó Jevgenyij Zsukin egy olasz szakportálnak arról beszélt, a játékosok többségét nem érdekli eléggé az ukránok sorsa, és csupán azokat az oroszokat sajnálja, akik nyíltan tiltakoznak a háború ellen.

19:17

Stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyegetnek a fehéroroszok

Stratégiai atomfegyverek telepítésével fenyegette meg a Nyugatot Viktar Hrenyin fehérorosz védelmi miniszter pénteken egy előre be nem jelentett hadgyakorlat során. Ha szükségessé válik, lesznek stratégiai atomfegyvereink is. Már megkezdtük az indítóállások előkészítését – hangoztatta Hrenyin egy gyakorlótéren nyilatkozva. Hozzátette, hogy ha a Nyugat nem hagy fel ellenséges retorikájával, ez lesz a következő lépés.

18:51

Orosz tankot találtak egy amerikai étterem parkolójában

Már hét éve vagyok itt, de még nem láttam itt tankot – mondta a The War Zone online portálnak a louisianai Roanoke útja mentén található Peto’s Travel Center and Casino igazgatóhelyettese, Valerie Mott. Ami azt illeti, az amerikai és európai út menti éttermek parkolóiban is gyakoribb látvány a kamion, mint a tank, Motték azonban egy T–90-est találtak a magukéban.

18:08

Megvétózta az oroszokat sújtó szankciókat a litván elnök

Gitanas Nauseda litván elnök a várakozásoknak megfelelően megvétózta a parlamentben április 4-én elfogadott törvényt, amely az ukrajnai háborúval összefüggésben, egyelőre év végéig különböző szankciókat, tiltásokat és korlátozásokat tartalmaz orosz állampolgárok számára – jelentette be pénteken az államfő sajtószolgálata, hozzátéve, hogy az elnök a törvényt felülvizsgálatra visszaküldte a parlamentnek.

17:36

Orosz szóvivő: Bahmut nyugati részeiért folyik az ostrom

Heves harcokat vívtak a Wagner katonai magánvállalat rohamosztagai az ukrán erőkkel a Donyeck megyei város nyugati negyedeinek elfoglalásáért – közölte Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentést ismertetve.

16:42

A befagyasztott orosz vagyont követeli Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij elnök ismételten azt kérte a Nyugattól, hogy a befagyasztott orosz forrásokat adják át Ukrajnának – írja a Kiszó.

14:06

Az ukrán sportolók többé nem szerepelhetnek olyan versenyen, amin oroszok is indulnak

Az ukrán sportminisztérium honlapján jelent meg a döntés, miszerint az ország sportolói nem szerepelhetnek egy versenyen orosz és fehérorosz sportolókkal. Ezt a szabályt az után alkották meg, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyezte a két nemzet atlétáinak a szereplést az olimpián, amennyiben semleges színekben versenyeznek. Az ukrán sporotlók szerint a döntés tönkreteszi az ország sportéletét.

13:33

Ukrán zenekarokat támogatnak a Berlini Filharmonikusok

A Berlini Filharmonikus Zenekar szponzorációval kívánja segíteni az ukrajnai háború miatt nehéz helyzetbe került Kijevi Szimfonikus Zenekart és az Ukrán Ifjúsági Szimfonikus Zenekart.
A Berlini Filharmonikusok Alapítványa közleményben számolt be arról, hogy terveik szerint fellépési lehetőségeket szerveznek és hangszereket is beszereznek az együttesek számára.

13:15

Harckészültségbe helyezték az orosz Csendes-óceáni flottát

Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter váratlanul elrendelte az orosz Csendes-óceáni Flotta a legmagasabb szintű harckészültségbe helyezését, Valerij Geraszimov vezérkari főnök pedig utasítást adott rá, hogy külön is teszteljék a hadászati tengeralattjárók fegyverhasználati készültségét.

12:40

A termés helyett egyelőre az aknákat takarítják be az ukrán gazdák - Zöldségbehozatalra szorulhat az ország

Ukrajna déli vidékei termékeny talajukról, illetve országszerte híres zöldség- és gyümölcstermésükről ismertek. Oroszország az elmúlt évben sorozatos támadásaival megakadályozta a mezőgazdasági tevékenység folytatását ezeken a területeken. Az ukrajnai gazdálkodóknak és kiskereskedőknek azonban sikerült alternatívát találniuk.

11:16

A Wagnerre lő az EU új szankciója

A Wagner-zsoldossereg ellen hozott szankciókat az Európai Unió. A zsoldossereget már február óta rátették a szankciós listára, de akkor még az afrikai országokban végzett „tevékenységeik” miatt, ahol többek között folyamatosan megsértik az emberi jogokat egységeik. 

08:55

Pekingnek is részt kell vennie az ukrán válság megoldásában Borrell szerint

Joseph Borrell az Európai Unió külügyi vezetőjeszerint Európának nagyon nehéz lenne megbíznia Kínában, ha Peking nem próbálna meg politikai megoldást találni az Ukrajnában zajló háborúra.

08:28

Az ukránok már a luhanszki városokat lövik a HIMARS rakétákkal

Több luhanszki települést is HIMARS rakétarendszerrel lőtt az ukrán sereg – állítják orosz források. Az elmúlt 24 órában négy támadás történt, ezek során 17 rakétát lőttek ki. Bahmutnál továbbra is tart a harc, Moszkva szerint az ukránok a civileket használják élő pajzsnak.

08:27

Több mint ötezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából csütörtökön

Az ukrán–magyar határszakaszon 5115-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4715-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.

08:27

Akcióba léptek a Leopard 2 harckocsik Herszon városnál, az oroszok már el is fogtak egyet

Orosz lapok arról írnak, hogy német gyártmányú Leopard 2 tankokkal nyomulnak az ukránok Herszon irányába. A fejlett nyugati harckocsik miatt széles körben egyet nem értés alakult ki a nyugati országok között. Több állam úgy vélte, hogy ezekkel a fegyverekkel Ukrajna már nemcsak védekezni, hanem támadni is képes, így nem jó ötlet Kijev rendelkezésére bocsátani őket.

Bahmut Herszon Luhanszk
Kapcsolódó cikkek