Közélet

Orosz–ukrán háború 420. nap – friss hírek

Küszöbön lehet az ukrán ellentámadás, a tüzérség a zaporizzsjai frontvonalat lövi, miközben egy nagyobb hadsereg gyülekezik a donyeci térség déli részénél. Az oroszok felkészültek a támadásra.

Egy nagyobb ukrán csapatösszevonásra került sor a donyeci térség ukrán kézen lévő részén. A kijevi katonák a zaporizzsjai fronttól nem messze gyülekeznek, miközben a tüzérség elkezdte lőni a frontvonalban lévő településeket. Az oroszok felkészültek és várják a támadást, bár azt még nem tudni, hogy merre indul az offenzíva.

Ukrainian soldiers on the frontline in Donetsk Oblast
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Már hetek óta sejthető, hogy 

Ukrajna tavaszi ellentámadást szervez az elcsatolt térségek visszafoglalására. 

Március végén és április elején több attakot is végrehajtottak a front felett átlőve orosz kézen lévő városok ellen. A legjelentősebb ilyen Melitopol napokig tartó ostroma volt, amikor rakétasorozatokkal pusztították a város infrastruktúráját HIMARS rendszerekkel.

Két Wagner-zsoldos beismerhette több száz civil és több tíz gyerek lemészárlását

Egy orosz emberi jogi aktivista osztott meg egy több mint egyórás felvételt, amelyen két volt orosz zsoldossal készít interjút. A beszélgetés alatt a két férfi beismerte, hogy egy akció során 300-400 civilre kellett tüzet nyitniuk, akiket egy bahmuti társasház pincéjében találtak meg. Az áldozatok között több tíz gyerek is volt a videóban elhangzottak szerint.

A fronttól távol, Ukrajna nyugati részén partizánképzés indult.

A nemzeti ellenállási mozgalom keretében kiképzést szerveznek a kárpátaljai civil lakosságnak, a jelentkezés önkéntes. 

A jelentkezőket 30 fős osztagokba osztják, majd egy három hónapos kiképzés keretében megtanítják nekik a fegyverhasználatot, az alapvető védelmi taktikákat, illetve a harctéri elsősegélyt. Kárpátalja az első régió, ahol ilyen képzésekbe kezd Ukrajna.

 

21:29

Újabb ukrán fegyverszállításról döntött Washington

Újabb, ezúttal viszonylag kisebb fegyverszállítást jelentett be szerdán az amerikai hadügyminisztérium. Megérkeztek az első Patriot-rendszerek is Ukrajnába Olekszij Reznyikov szerint.

19:54

Az oroszok Észak-Korea katonai támogatásával fenyegették meg Szöult

Dél-Korea elnöke korábban arról beszélt, hogy fegyvert küldhetnek Ukrajnának. Oroszország nem várt sokáig a csattanós válasszal.

17:22

Olcsóbban hívhatjuk Kijevet: Ukrajna hamarosan csatlakozhat a roamingmentes zónához

Az Európai Unió rábólintott a telekommunikációs partnerség megerősítésére. Ukrajna kapcsán is eltörölhetik a roamingdíjakat.

17:20

Sehogy se sikerül megfosztani Moszkvát a csipektől, a szankciókat kijátsszák

A háború kirobbanását követően meredeken visszaesett az orosz csipimport, azonban októbertől ismét több félvezetőt tudnak behozni. A szankciók kijátszásában Kína, Örményország, Kazahsztán, Törökország és más belső-ázsiai országok segítik Moszkvát.

17:19

Kiszolgáltatottá válik Moszkva – Kína kedvére alakítja a barátságukat

A nyugati szankciók miatt túlzottan függ Pekingtől a Kreml. A barátkozás ugyan látványos a két hatalom között, de elsősorban Kína érdekét szolgálja a jó kapcsolat.

15:17

Kivonul Magyarországról a Nemzetközi Beruházási Bank

Miután Magyarország kilépett a pénzintézetből, felmondják a budapesti székhelyüket - jelentette be honlapján a bank.

14:33

Meghalt a fronton az ukrán politikus, Oleh Barna

Korábbi párttársa, az egykori elnök, Petro Porosenko is gyászolja: meghalt Oleh Barna.

12:59

Bespájzoltak az oroszok a hidegháborúban, régi fegyverekkel is hosszú évekig ostromolhatják Ukrajnát

Egy független elemzés szerint a hadsereg harctéri veszteségei, illetve a nyugati szankciók miatt hanyatlásnak indult az orosz katonai potenciál. Moszkvának ennek ellenére még mindig elegendő fegyvere van raktáron ahhoz, hogy sokáig folytathassa az ukrajnai háborút.

12:50

Adósokk: eltörlik az összes adókedvezményt Ukrajnában

12:48

Beadja a derekát Szöul: Dél-Korea is beszállhat az ukrajnai háborúba

A távol-keleti ország eddig ellenállt a nyugati kéréseknek, és nem volt hajlandó fegyvereket szállítani Kijevnek, ám ez most változhat. Összegyűjtöttük, mit is jelent ez a háború menetében.

12:46

Orosz dróntámadás: lángba borult Odessza

Az éjszaka orosz drónok támadták meg Odesszát – közölte a helyi katonai parancsnokság vezetője. Eközben Oroszország ismét katonai repülőgépekkel közelítette meg Japánt. Szibériában feltártak egy katonai temetőt, ahol valószínűleg az elesett Wagner-harcosokat földelhették el.

09:57

Partizánképzésbe kezdenek Kárpátalján

09:56

Indul az ukrán ellentámadás? Heves ágyúzásra ébredtek az oroszok

09:55

Gyülekeznek az ukránok Donyeckben, az oroszok felkészültek a támadásra

Zaporizzsja és Donyec régió határánál, Bahatir falu mellett gyülekeznek az ukrán csapatok – közölte egy orosz tisztviselő. Vlagyimir Rogov szerint innen indulhat az offenzíva, azt azonban még nem tudni, hogy Melitopol vagy Dél-Donyeck felé támadnak-e az ukránok. Az Együtt Vagyunk Oroszországgal mozgom elnöke szerint csapataik minden állásnál felkészülten várják a támadást.

09:54

Alig több, mint ötezer ember érkezett Magyarországra Ukrajnából kedden

háború Kárpátalja Ukrajna Zaporizzsja
Kapcsolódó cikkek