Közélet

Pentagon-iratok: Szerbia is beleegyezett, hogy fegyvereket szállítson Ukrajnának

A Pentagonból kiszivárgott dokumentumok szerint Belgrád is szállít fegyvereket Ukrajnának.

Szerbia az egyetlen európai ország, amely nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni támadás miatt, ám a kiszivárgott Pentagon-iratok szerint ez nem akadályozta meg Belgrádot abban, hogy fegyverek szállításán gondolkozzon Kijev számára, sőt, lehet hogy már szállított is.

Military mobility continues amid Russia-Ukraine war in Bakhmut frontline
CHASIV YAR, UKRAINE - APRIL 10: Ukrainian soldier stands with his weapon while the Russia-Ukraine war continues near Bakhmut frontline in Chasiv Yar, Ukraine on April 10, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Military mobility continues amid Russia-Ukraine war in Bakhmut f
Fotó: AFP

A kiszivárgott irat az európai kormányok válaszát taglalja az ukránok fegyverszállításokkal és kiképzéssel kapcsolatos kéréseire. Az összegzésben 38 európai kormány válaszát értékelik.

Ezek szerint Szerbia az ukrán csapatok kiképzésére nem vállalkozott, de halálos fegyverek szállítása mellett elkötelezte magát. Az értékelés szerint Belgrádban megvan a politikai akarat és képesség a további fegyverszállításokra. A kérdéses dokumentum nemcsak titkos minősítésű, de 

a NOFORN jelzést is viseli, amely azt jelenti, hogy azt tilos külföldi titkosszolgálatokkal és hadseregekkel megosztani.

A Reuters számára az értesüléseket sem Aleksandar Vucic szerb elnök hivatala, sem Ukrajna, sem a Pentagon nem kívánta kommentálni. Ugyanakkor ha a dokumentumban foglaltak igazak, az mindenképp meglepő a hivatalosan a semlegességét hangoztató Szerbia részéről.

A kiszivárgott irat négy kategóriába sorolta az országokat, vannak azok, amelyek már részt vettek az ukránok képzésében és fegyvert is szállítottak, azok, amelyek ezt eddig csak ígérték, azok, ahol a politikai hajlandóság és a képesség adott, valamint azok, ahol sem a képeség, sem a politikai akarat nincs meg. Ez utóbbi kategóriába csak Ausztria és Málta került.

Az iratok azt követően láttak napvilágot, hogy egy oroszpárti Telegram-csatornán egy szerb fegyvergyártó által Ukrajnába küldött 122 mm-es rakéták dokumentációját tették közzé. Moszkva márciusban magyarázatot is kért Belgrádtól a kérdésben.

A fegyvergyártó és Vucic is tagadta akkor a vádakat.

 

fegyverszállítások Aleksandar Vucic Szerbia
Kapcsolódó cikkek