Közélet

Sorra mondják le az orosz városok a győzelmi napi parádékat, de Moszkvába külföldi vezetőket is várnak

Egyelőre nem árulták el, hogy kik lesznek ott a felvonuláson.

A brit hírszerzés információi szerint az Ukrajnával határos orosz régiók városai sorra mondják le a május 9-i győzelmi napi parádékat. Ez a nap hagyományosan az egyik legnagyobb szabású katonai ünnep Oroszországban, amellyel a második világháború végére emlékeznek. Ezúttal több nagyvárosban sem lesz felvonulás. 

Russian T-90M tanks parade through Red Square during the Victory Day military parade in central Moscow on May 9, 2022. - Russia celebrates the 77th anniversary of the victory over Nazi Germany during World War II. (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
RUSSIA-HISTORY-WWII-ANNIVERSARY
Fotó: AFP

Az orosz vezetők biztonsági okokra hivatkozva mondják le a parádékat, ám a döntés mögött más is állhat. Tavaly ugyanis hiába zajlott az invázió már hónapok óta, mindenhol volt felvonulás, az idén azonban teljesen más a „speciális hadművelet” megítélése az oroszok körében is. A néhány napos invázió ugyanis egy véres, sehová sem vezető háború lett, amelyben szinte semmilyen eredményt nem értek el az oroszok, viszont a veszteségeik hatalmas mértéket öltenek. Sőt, több jelentés szerint a parádék azért sem megtarthatók mindenhol, mert nincs elegendő hadi felszerelés, amit az ünnepségre kivezényelhetnének, hiszen minden működőképes páncélost és járművet Ukrajnába küldenek. 

A TASZSZ orosz hírportál szerint ugyanakkor Moszkvában az idén sem marad el a felvonulás, és ugyanolyan nagyszabású lesz, mint az elmúlt években. Sőt, külföldi vezetőket is várnak az eseményre, azt azonban nem árulta el Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, hogy pontosan kiket hívtak meg és kik fogadták el az invitálást. Peszkov hozzátette: a felvonuláson elképzelhető, hogy az Ukrajnában harcoló katonák is képviseltetik magukat, de erről sem tudott bővebb információval szolgálni. 

Még korai ilyen részletekről beszélni

– közölte a szóvivő. 

 

orosz-ukrán háború Győzelem Napja Moszkva parádé
Kapcsolódó cikkek