Közélet

Mozgolódnak az ukránok: hamarosan indulhat az offenzíva a Dnyeper folyón keresztül

Az ukrán fegyveres erők megpróbálhatnak áttörni Herszon régióban, a Dnyeper folyón keresztül – közölte a régió oroszok által megbízott vezetője, Vlagyimir Saldo.

Jelentős mozgolódás zajlik Herszon régióban a Dnyeper folyó ukrán kézen lévő oldalán – közölte a terület oroszok által megbízott vezetője. Vlagyimir Saldo arról beszélt, hogy a kijevi csapatok várhatóan a napokban elindítanak egy offenzívát a folyón keresztül. Hozzátette, hogy megerősítették a folyó védelmét, és minden ukrán próbálkozás bukásra van ítélve.

DONETSK OBLAST, UKRAINE - MARCH 29: (EDITORS NOTE: The tank number has been blurred) A Ukrainian tank performs during firing practice amid Russia-Ukraine war on the frontline of Donetsk Oblast, Ukraine on March 29, 2023.
Fotó:  Muhammed Enes Yildirim / AFP

A Dnyeper jobb partján folyamatos a csapatmozgás, az ukránok több új pozíciót vesznek fel, azonban ezek jelentős része megtévesztésnek tűnik. Kijev sok katonát és felszerelést irányított a területre, valamint hajókat építenek 

– mondta a RIA Novosztyi orosz lapnak. Hozzátette, hogy az ukránok hiába próbálják titkolni, egyértelműen látszik, hogy a folyón való átkelésre készülnek fel.

A regionális orosz vezető szerint az ukrán fegyveres erők hiába próbálkoznak, nincs elég erejük ahhoz, hogy sikeresen átverekedjék magukat a Dnyeperen. Saldo úgy vélte, katonából lenne elég, de megfelelő felszerelésből, fegyverből és munícióból nem.

Kialakulhat egy vérfürdő a Dnyeperen, de minden ukrán próbálkozás kudarcra van ítélve 

– jelentette ki.

Az oroszok már Bahmut kétharmadát elfoglalták

Legalábbis Gyenyisz Pusilin donyecki vezető szerint, aki hétfőn járt az ostromlott városban. Közben az ukránok szerint a támadók mindent lerombolnak a környéken.

Közeledik az ukrán ellentámadás

Részelteket természetesen nem tudni, de annyi biztos, hogy Kijev hamarosan elindíthat egy jelentősebb ellentámadást az annektált területeken. Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov szerint 

az offenzíva akkor kezdődhet, ha a sár felszárad az ország keleti részén. 

Katonai szakértők arra számítanak, hogy az ukránok Zaporizzsja régió felé indulhatnak el, hogy elvágják Moszkvát a szárazföldön a Krím félszigettől. Ezt alátámaszthatja, az is, hogy március végén és április elején az ukránok több támadást is intéztek az orosz katonai adminisztráció déli központja, Melitopol ellen.

A RIA Novosztyi a Reuters értesüléseire hivatkozva arról írt, hogy Kijev nyolc rohamdandárt készíthetett fel a tavaszi offenzívára. A Wagner zsoldossereg vezetője, Jevgenyij Prigozsin szerint akár 200 ezer ukrán katona is megindulhat, amint a földutak járhatók lesznek.

 

Dnyeper Ukrajna ellentámadás
Kapcsolódó cikkek