BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
Bulgarian banknotes from fifty leva.
Macro close-up of bulgarian banknotes from fifty leva and bulgarian coins from one and two leva. The banknotes are on a dark surface.

Két év múlva vezetheti be az eurót az EU legszegényebb tagállama

Az EU legszegényebb és politikai válságban lévő tagállama, Bulgária már 2024. január elsejétől az eurót használná, ám kénytelen volt elhalasztani a bevezetést. Az Európai Bizottság alelnöke a 2025-ös dátumot tartja valószínűnek.

Bulgária 2025 januárjában csatlakozhat az euróövezethez, ha teljesíti az összes csatlakozási feltételt – jelentette ki csütörtökön Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke a Nova tévécsatornának adott interjújában.

Bulgarian banknotes from fifty leva.
Macro close-up of bulgarian banknotes from fifty leva and bulgarian coins from one and two leva. The banknotes are on a dark surface.
Fotó: Georgi Dimitrov

A kétnapos szófiai látogatáson tartózkodó Dombrovskis szerint a balkáni országnak el kell fogadnia az euróövezethez való csatlakozáshoz szükséges valamennyi jogszabályt, beleértve a pénzmosás elleni törvényeket is, valamint a magas infláció ellen is intézkednie kell – írja a Reuters. Szófia korábban azt tervezte, hogy 2024. január elsejétől már az eurót használná, azonban a múlt héten Rositsa Velkova pénzügyminiszter közölte: több feltételt sem sikerült teljesíteni, ezért elhalasztják az eredeti céldátumot, viszont legkésőbb 2025-re csatlakozni kívánnak az eurózónához.

Az EU legszegényebb és leginstabilabb országa

Bulgáriában két éven belül az ötödik választást rendezik meg áprilisban, mivel megint nem sikerült kormányt alakítania egyik félnek sem, jelenleg is ügyvivő kabinet működik. Az euró használatához az országnak több törvényjavaslatot kell még elfogadnia, a többi között a fizetésképtelenségről és a pénzmosásról, azonban a folyamatban lévő politikai válság hátráltatja a folyamatot.

A parlamentben tíz párt van jelen, hét frakcióban: a Bojko Boriszov alapította Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért nevű jobbközép párt a legerősebb, a második a helyen Kiril Petkov Folytatjuk a Változást nevű centrista pártja található. A bulgáriai török etnikumot képviselő pártalakulat, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért a harmadik legerősebb párt. Jelen van még két radikális jobboldali szervezet, a Bolgár Szocialista Párt és a három párt alkotta szövetség, a Demokratikus Bulgária is.

A balkáni ország súlyos demográfiai válsággal küzd, és a világ leggyorsabban fogyatkozó államának számít: a Világbank adatai szerint 2000-ben még közel 8,2 millión éltek az országban, 2021-ben azonban mintegy 6,9 millióra apadt a lakosság száma. Bulgária az EU legszegényebb és egyik legkorruptabb tagállama, bár a valutája stabil, miután a levát az 1990-es évek végén az euróhoz kötötték.

Az Európai Unió tagjainak Dánia kivételével kötelezően be kell vezetniük az eurót, de ennek elmaradása nem von magával szankciókat. Jelenleg Svédország, Magyarország, Lengyelország és Csehország vonakodik eurót használni, Románia nem nevezett meg céldátumot, míg Dánia él a mentességével. A bolgár központi bank azzal érvel, hogy az euró bevezetése csökkenti a tranzakciós költségeket és javítja a balkáni ország hitelminősítését, így vonzóbb lesz a befektetőknek is.

Csoda vagy átverés, hogy Bulgária levája stabilabb, mint a forint?

Van, aki szerint csoda, hogy az unió legszegényebb országának devizája stabilabb, mint a forint, és egyébként a kontinens többi devizája is. Pedig nincs itt semmi látnivaló, a levát rögzítették. Hozzá hasonlóan kevés mozgásteret engedtek a helyi döntéshozók a román lejnek is.

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.