Közélet

Véget ért az ukrajnai háború legvéresebb csatája, kitűzték a orosz zászlót a bahmuti városházára – cáfolnak az ukránok

Bahmut nyugati részén még kitart egy maréknyi ukrán védő, de a város irányítása már orosz kézen van – közölte a Wagner-csoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin. A hónapokon át tartó ostrom ezzel az utolsó szakaszához ért. A zsoldosvezér közölte, hogy a bahmuti városházára kitűzték az orosz zászlót, valamint a Wagner-csoport lobogóját.

A Wagner orosz katonai magánvállalat elfoglalta az ostromlott kelet-ukrajnai bahmuti városházát, és kitűzte az orosz nemzeti zászlót az épületre – közölte Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója hétfőn cége sajtószolgálatának Telegram-csatornáján.

BAKHMUT, UKRAINE - APRIL 02: Ukrainian servicemen fire an artillery shell near the frontline area amid the Russia-Ukraine war, in Bakhmut, Ukraine on April 02, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency
Fotó: AFP

2023. április másodika, 23.00 óra. Vladlen Tatarszkij jó emlékének feliratú orosz zászlót és a Wagner katonai magánvállalat zászlaját tűztük ki Artyomovszk városházára. Jogilag Artyomovszk elfoglaltatott

– mondta Prigozsin a város orosz nevét használva. Ugyanakkor megjegyezte, hogy

a város nyugati kerületeiben még mindig összpontosul az ellenség.

Prigozsin azt is elmondta, hogy a zászlóra a Szentpéterváron robbantással meggyilkolt haditudósítóról és bloggerről, Vladlen Tatarszkijról megemlékező felirat is került.

Az orosz erők „nagyon messze” vannak Bahmut elfoglalásától – közölte Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán alakulatok szóvivője.

 

Zelenszkijnek később el kell számolnia a bahmuti vérszivattyúért

Bahmutnak nincs stratégiai jelentősége az orosz–ukrán háborúban, Kijev mindössze időhúzásra használta a várost, ameddig megérkeznek a fejlett nyugati fegyverek – véli a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének tanára, Resperger István ezredes. Az ATV Start vendégeként arról beszélt, hogy Bahmut lett a háború legvéresebb pontja, az ottani eseményeket a verduni vérszivattyúhoz hasonlította.

Vasárnap délután Szentpétervár belvárosában, egy kávézóban pokolgépes robbanás végzett Vladlen Tatarszkij haditudósítóval és bloggerrel (valódi nevén Makszim Fominnal). Az orosz egészségügyi minisztérium hétfő reggeli közlése szerint a merényletben további 32 ember megsérült, közülük tíz állapota súlyos.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő vasárnap éjjel közzétett állásfoglalásában nehezményezte, hogy a nyugati fővárosok és az illetékes szakosodott nemzetközi szervezetek némán eltűrik a kijevi rezsim orosz újságírók ellen elkövetett megtorló akcióit, és egyetlen gyilkosságot sem vizsgálnak ki. Tatarszkij halálával kapcsolatban együttérzését fejezte ki Kirill moszkvai pátriárka.

 

Bahmut háború Wagner-csoport
Kapcsolódó cikkek