Közélet

A britek és a németek szerint az amerikaiaknak kell dönteniük az F–16-osokról

Ben Wallace brit és Boris Pistorius német hadügyminiszter is támogatja, hogy Ukrajna megkapja az orosz invázió elhárításához szükséges eszközöket, de a kérdésben Washingtonnak kell döntenie.

Azt, hogy az orosz támadás ellen védekező Ukrajna kaphat-e F–16-os vadászgépeket, az amerikai vezetés feladata eldönteni a német és a brit hadügyminiszter szerdai szavai szerint.

Defense Minister receives British counterpartDefense Minister receives British counterpart
17 May 2023, Berlin: Boris Pistorius (SPD), Minister of Defense, and his British counterpart Ben Wallace (l) make a statement after their meeting at the German Ministry of Defense. The topics of discussion include the coordination of military support for Ukraine, preparations on the way to the NATO summit in Vilnius, bilateral cooperation and an exchange on future engagement in Africa. Photo: Wolfgang Kumm/dpa (Photo by WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: AFP

A Boris Pistorius és Ben Wallace találkozóját követő közös sajtótájékoztatón a politikusok az Ukrajna által olyannyira várt vadászgépekről szóló kérdésekre válaszolva kifejtették, hogy a német és brit légierő sem rendelkezik a kijevi tervekben nevesített F–16-os vadászgéptípussal.

Majd mind a ketten hozzátették, hogy ezek a repülők amerikai gyártásúak, így a Fehér Ház dolga eldönteni, hogy Ukrajna kaphat-e belőlük. Azonban 

azt is egyöntetűen hangsúlyozták, hogy támogatják, hogy Ukrajna rendelkezzék mindennel, ami csak szükséges az orosz támadás elhárításához.

Wallace mindemellett arról is beszélt, hogy a britek egy nemzetközi összefogás, egy platform részeként 

egyebek között ukrán pilóták kiképzésével segíthetik az Ukrajnát F–16-osokkal támogatni kívánó országokat tervük megvalósításában.

Pistorius pedig azt mondta el, hogy Németország kapacitás és képességek híján nem alkalmas aktív szerepre ebben a vállalkozásban, azonban egyéb módon, politikai, pénzügyi támogatással hozzájárulhat annak sikeréhez.

 

Boris Pistorius fegyverszállítás F-16 Ben Wallace
Kapcsolódó cikkek