Közélet

A Wagner fegyveresei június 1-jéig kivonulnak Bahmutból

Megkezdődött Bahmut aknamentesítése. Az orosz fegyveres erők folytatják az előrenyomulást Marjinka és Avgyijivka körzetében.

Megkezdődött az előzetes aknamentesítés az orosz hadsereg által elfoglalt Bahmutban – közölte Gyenyisz Pusilin, a kelet-ukrajnai Donyecki terület Moszkva által megbízott vezetője hétfőn a Rosszija 24 hírtelevízióval.

Demining machine tested in Kharkiv RegionKHARKIV REGION, UKRAINE - MAY 19, 2023 - A sapper conducts humanitarian demining in the village of Nova Husarivka, Balakliia district, Kharkiv Region, northeastern Ukraine.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Vyacheslav Madiyevskyi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Aknamentesítő gépet teszteltek a harkivi régióban 2023. május 19-én. 
Fotó: AFP

Nagyon aprólékos és nehéz munka vár a tűzszerészekre, tekintettel a Donyeck megyei városban lezajlott harcok léptékére. Pusilin elsőrendű feladatnak nevezte azoknak a helyeknek az ellenőrzését, ahol civilek tartózkodhatnak. 

Közölte, hogy az orosz fegyveres erők folytatják az előrenyomulást Marjinka és Avgyijivka körzetében.

Jevgenyij Prigozsin, a város bevételében kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója megerősítette, hogy megkezdődött az aknamentesítés. Közölte, hogy a város nyugati határán védvonalat építettek ki.

A Wagner fegyveresei május 25. és június 1. között ki fognak vonulni Bahmutból 

– jelentette be.

Azt javasolta az orosz védelmi tárcának, hogy ha hiány lépne fel, a Wagner embereinek pótlására állítson fegyverbe tábornokokat, és szervezzen ezredet belőlük.

Andrej Marocsko, a luhanszki népi milícia nyugállományú alezredese a Rosszija 24-nek elmondta, hogy a Bahmutból visszavonult ukrán erők Csasziv Jar város védelmére készülnek. Vjacseszlav Gladkov, az Ukrajnával határos orosz Belgorod megye kormányzója közölte, hogy ukrán oldalról több órán át támadtak rakétákkal falvakat. A regionális elöljáró szerint civil sebesülés nem történt, de anyagi kár keletkezett.

Az orosz–ukrán háború fordulópontja: minden, amit a véres bahmuti ostrom lezárásáról tudni kell

Bár Volodimir Zelenszkij szavait mindenki félreértette, és az ukránok hivatalosan nem adták fel Bahmutot, az elemzők szerint a lényegi kérdések eldőltek.

 


 Borítókép forrása: AFP

aknamentesítés ukrajnai háború Donyeck
Kapcsolódó cikkek