Közélet

Az orosz–ukrán háború 454. napja – friss hírek

A háború keddi napjának legfontosabb eseményei.

Sikeresen kiűzték Belgorod régió egyik településéről Moszkva állítása szerint az oda betörő szabotőröket, akik a Kreml álláspontja szerint ukránok voltak, Kijev szerint viszont orosz felszabadítók. Mint ismert: hétfőn egy páncélosokkal felszerelt csapat – akik a Szabadságot Oroszországnak szervezetként mutatták be magukat a közösségi oldalakon – lépte át az orosz–ukrán határt, és több falut is elfoglalt. 

This undated handout aerial footage released on May 21, 2023, by the press service of the 93rd Kholodnyi Yar Mechanized Brigade of the Ukrainian Armed Forces shows destruction in the city of Bakhmut, Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Handout / Armed Forces of Ukraine / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / ARMED FORCES OF UKRAINE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Hétfő délutánra az orosz hadsereg is reagálni tudott, előbb megkezdték Belgorod evakuálását, majd terrorelhárító akcióba kezdtek. A csata még éjjel is dúlt, de a friss hírek szerint még mindig van olyan település, amely a behatolók kezén van. A RIA Novosztyi szerint egyetlen áldozata van az akciónak, egy idős nő vesztette életét evakuálás közben. 

Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér rögtön meg is ragadta az alkalmat, hogy az orosz hadvezetésben megforgassa a kést,

hiszen ő állítása szerint már többször figyelmeztette Moszkvát a hasonló akciókra, ennek ellenére sem erősítették meg a határokat. Az tény, hogy Oroszországot rendkívül felkészületlenül érte a támadás, amelyet alig néhány tucatnyian vittek véghez. Egyre többen mutatnak rá, hogy ha az ukrán hadsereg lett volna a támadó, kérdéses, hol állították volna meg őket. 

 

16:44

Trükkösen szabadulna az oroszbarátság bélyegétől a Raiffeisen

Az osztrák pénzintézet a kudarcba fulladt eladási kísérletek után oroszországi leánybankjának leválasztásával próbálja enyhíteni a rá nehezedő nyugati nyomást.

15:52

Borrell: már zajlik az ukrán pilóták képzése az F-16-osok vezetésére

Az EU védelmi minisztereinek találkozóján a fő témája ezúttal is az orosz-ukrán háború. Az ukránoknak küldendő újabb támogatásokról szóló vitában tovább folytatódik a német-magyar csörte is.

15:49

Az ukrán külügy reagált a magyar miniszterelnök szavaira

Az ukrán külügyminisztérium szerint a magyar kormányfő elhárította Oroszország felelősségét az Ukrajna elleni agresszióért. A magyar miniszterelnök többek közt azt mondta a Bloomberg hírügynökségnek: Ukrajna nem nyerheti meg a héborút.

10:33

Összezörrent a német és a magyar külügyminiszter: az OTP a gyújtópont

A magyar és a német külügyminiszter között parázs vita bontakozott ki hétfőn. A kormány kiáll az OTP mellett az ukrán vezetéssel szemben, miután keleti szomszédunk feketelistára tette a bankot.

10:08

Hosszú tankoszlop tart Németországból az orosz frontra – deja vu videó

09:15

Belgorodban előrenyomulnak az orosz csapatok, azt ígérik, hogy mindent megtisztítanak

08:37

ORFK: mintegy tízezren érkeztek Ukrajnából hétfőn

Az ukrán–magyar határszakaszon 5766-an léptek be Magyarországra hétfőn, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 4476-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kedden az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 32 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért – áll a közleményben. A rendőrök továbbra is segítik a háború elől menekülőket – írták.

08:36

Még éppen tartják Bahmutot az ukránok

Összefoglaló Bahmut orosz-ukrán háború Belgorod
Kapcsolódó cikkek