Közeledik 500. napjához az orosz–ukrán háború, amely tavaly február 24-én robbant ki az oroszok támadása nyomán. A háború 459. napja sem telt eseménytelenül.

Fotó: AFP

A napot az oroszok helyi idő szerint hajnal kettő körül indították dróntámadással Kijev ellen, amelyben egy ember életét vesztette. Vitalij Klicsko, az ukrán főváros polgármestere elmondta, 

az orosz fél több mint húsz drónját az ukrán légvédelem megsemmisítette, 

ugyanakkor felszólította a lakosságot, hogy maradjanak védett helyen. 

Eközben a londoni orosz nagykövet, Andrej Kelin arról értekezett a BBC brit közszolgálati televízió egyik műsorában, hogy az oroszok békét szeretnének, ennek azonban ára van: az orosz kormány legfontosabb elvárásai közé tartozik, hogy Ukrajna ne fenyegesse Oroszországot, valamint az, hogy az Ukrajnában élő oroszok olyan bánásmódban részesüljenek, mint bármely más nemzetiség a világon, például „ahogy a francia emberek élhetnek Belgiumban”.

A nagykövet ezentúl „nagy, idealista tévedésnek” nevezte azt az elgondolást, hogy Ukrajna megnyerheti a háborút.

Az ukrán hírszerzés a nap folyamán bejelentette, a hét eleji belgorodi régióba átnyúló, elégedetlen orosz csapatokkal közös akciójuk sikerrel zárult, mivel értékes információkhoz jutottak annak eredményeképpen

A belgorodi hadművelet eredményeként az ukrán katonai hírszerzés számára értékes információkhoz jutott, amelyeket nyilvánvaló okok miatt nem hoz nyilvánosságra

– mondta Andrij Jusov, az ukrán védelmi hírszerző ügynökség képviselője.

Fotó: AFP

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az általa irányított tárca szerdai vezetői tanácskozásán közölte: az orosz hadsereg rendkívül keményen fog reagálni a Belgorod megye elleni támadáshoz hasonló további ukrán diverziók esetén.

A háború kitörése óta újra reneszánszát éli a hadiipari hírszerzés, Ukrajnában mindkét szemben álló fél teszteli új fegyvereit vagy a régebbi modellek új képességekkel, segédeszközökkel való felszerelését. Ennélfogva az ukrajnai háború még inkább előtérbe tolta a hadiipari fejlesztéseket – és velük együtt a hadiiparra specializálódott hírszerzést. 

Vasánap megszólalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki egy interjúban az ukrajnai konfliktus elfogadhatatlan eszkalációjának nevezte a nyugati országoknak azt a tervét, hogy F-16-os vadászgépeket szállítanak Ukrajnának.

A hajnali orosz heves támadásokra válaszul Volodomir Zelenszkij ukrán elnök 50 évre szóló szankciós törvény tervezetét nyújtotta be Irán ellen a kijevi parlamentben, miután a drónokat Irántól szerezte be Moszkva - jelentette be Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője.