Közélet

Amerika engedélyt adott európai szövetségeseinek, hogy F–16-os vadászgépeket adjanak Ukrajnának

A Biden-adminisztráció az elmúlt napokban jelezte az európai szövetségeseiknek, hogy lehetővé teszik számukra, hogy F–16-os sugárhajtású vadászrepülőgépeket adjanak Ukrajnának – szivárogtatták ki az információt amerikai tisztviselők. Ukrajnának az erősödő orosz légitámadások miatt van szüksége a légierejének megerősítésére.

A kiszivárgott információk szerint a Fehér Ház ugyan engedélyezné az F–16-osok átadását az ukrán seregnek, de állítólag még egyetlen európai ország sem jelezte, hogy ilyen tervei lennének. Európában csak néhány országnak vannak F–16 sugárhajtású gépei és ezek közül csak Hollandia hajlik rá, hogy kisegítse az ukránokat velük. Amerikának mindenképpen jóvá kell hagynia, hogy bármelyik ország exportálhassa ezeket a repülőgépeket.

LASK, POLAND - OCTOBER 12: F-16 Fighting Falcon from the Polish Air Force takes part in a NATO air Shielding exercise at the  Lask Air Base on October 12, 2022 in Lask, Poland. NATO's Allied Air Command, the Polish Air Force and the United States Air Force demonstrate the modern aircraft capabilities of Polish F-16s and the U.S. F-22s. As the Russian Invasion of Ukraine continues, NATO member Poland has been investing in new military equipment and various NATO allies' troops are now stationed in the country.
Fotó:  Omar Marques / Getty Images

Az Egyesült Államok kategorikusan kijelentette, hogy egyetlen F–16-os gépet sem ad át Kijevnek. 

Eddig úgy lehetett tudni, hogy ezt a szövetségeseinek sem fogja engedélyezni, ám látszólag változott a hozzáállásuk 

írta meg a CNN.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács stratégiai kommunikációs koordinátora, John Kirby nem kívánta kommentálni a híresztelést, annyit viszont elismert, hogy a G7-es csúcstalálkozón szóba fognak kerülni az F–16-osok.

Az Egyesült Államok Kongresszusában egyre többen csatlakoznak ahhoz a kampányhoz, ami rá akarja kényszeríteni Bident, hogy lássa el Ukrajnát a sugárhajtású gépekkel, hogy az ukránok visszaverhessék az oroszokat az égen is. Szinte biztos, hogy ez a kérdés a következő NATO-csúcstalálkozón is téma lesz.

Az F–16-os gépek kérdése azért is nehéz, mivel a szövetségesek hiába látnák el velük Ukrajnát, 

az ukrán pilóták nincsenek kiképezve arra, hogy ilyen fejlett, összetett gépeket irányítsanak. 

Az Egyesült Királyság már elkezdte képezni az ukrán pilótákat, de a kiképzés hosszú időt, akár éveket is igénybe vehet.

Az ukrán vezető tisztviselők az elmúlt hónapokban egyre inkább lobbiznak az F–16-os gépekért. Sűrűn hangoztatják, hogy a háborúban Oroszország uralja az eget, emiatt pedig képes Ukrajna egész területén támadásokat végrehajtani. Az elmúlt tíz napban minden hajnalban történt rakéta- vagy dróntámadás a fronttól távol fekvő Kijev ellen. A fejlett vadászgépek lehetővé tennék Ukrajna számára, hogy kiegyenlítsék az esélyeket az égen és biztosítsák a front mögötti állásait.

 

vadászgép F-16 légierő
Kapcsolódó cikkek