A republikánus kormányzó hétfőn aláírta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi Floridában, hogy halálbüntetést szabjanak ki azokra, akiket 12 évnél fiatalabb gyermekek elleni szexuális erőszak miatt ítéltek el. 

Florida Governor Ron DeSantis speaks during an event on his nationwide book tour at Adventure Outdoors, the largest gun store in the country, on March 30, 2023 in Smyrna, Georgia. - DeSantis is widely expected to enter the race for the Republican presidential nomination. (Photo by Elijah Nouvelage / AFP)
Fotó: Elijah Nouvelage / AFP

A jogszabály közvetlenül sérti az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának Kennedy kontra Louisiana ügyben hozott határozatát, amely alkotmányellenesnek találta, hogy az államok a halálbüntetést a gyilkosságon kívüli bűncselekményekért alkalmazzák. „A halálbüntetést nem lehet kiterjeszteni azokra az esetekre, amikor az áldozat életét nem oltották ki” – áll az ítéletben. A kormányzói hivatal közölte, hogy 

Ron DeSantis készen áll arra, hogy ezt a törvényt egészen az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságáig vigye, hogy felülbírálja a meglévő precedenst. 

Az Axios cikke szerint DeSantis a múlt hónapban már aláírt egy törvényjavaslatot, amely csökkenti a halálbüntetés kiszabásának küszöbét, lehetővé téve az esküdtek számára, hogy egyhangú szavazás nélkül javasolják a végrehajtást.

A Washingtonban működő Halálbüntetési Információs Központ (Death Penalty Information Center) szerint Floridában több halálraítéltet felmentettek, mint bármely más államban. Az októberben hatályba lépő jogszabály legalább életfogytiglani börtönbüntetést ír elő feltételes szabadságra bocsátás nélkül a kisgyermekek elleni szexuális zaklatás eseteiben. Az állam megköveteli az ilyen esetekben a halálbüntetést kérő ügyészektől, hogy azonosítsanak legalább két súlyosító körülményt, beleértve azt is, hogy a vádlott szexuális ragadozó-e, vagy az elkövető munkája kapcsolódott-e gyermekhez. 

A kiterjesztett halálbüntetés kétpárti támogatást kapott a törvényhozásban, ahol mindkét kamarában a republikánusok vannak többségben.

 

Úgy gondoljuk, hogy a legrosszabb esetben az egyetlen megfelelő büntetés a végső büntetés, ezért ez a törvényjavaslat egy olyan eljárást hoz létre, amely megkérdőjelezi a korábbi precedenst

 

– mondta DeSantis egy sajtótájékoztatón. 

A vádemelés óta emelkedik Donald Trump támogatása, azonban a volt elnök nem bízza a véletlenre: a legnagyobb közösségi oldalakon üzent DeSantisnak. Egy áprilisi felmérés szerint Trump a korábban mért 44 helyett 52 százalékra számíthat akkor is, ha tíz potenciális elnökjelölt-aspiráns közül kell választani, míg DeSantis támogatottsága ebben az esetben 28-ról 21 százalékra esett. Ron DeSantist csaknem kétharmados többséggel választották újra Florida szövetségi állam kormányzójának, ami az egyik legnagyobb arányú republikánus győzelem volt tavaly novemberben az Egyesült Államok választásain, és esélyesnek tartják a 2024-es elnökválasztás republikánus jelöltjeként, miközben hivatalosan egyelőre nem jelentette be az indulási szándékát.

Floridában már letaszították a trónról a leggazdagabb magyart, de az Újpestet azért még megveheti

Trumpot támogatta, DeSantis mögül viszont kihátrált a floridai befektetési guru, aki nem sajnálja a pénzt a republikánusoktól.