Biztonsági okokra és az ukránbarát erők esetleges támadásaira hivatkozva több orosz város bejelentette, hogy visszafogottabban ünnepli idén a győzelem napját – írta honlapján a BBC brit műsorszolgáltató szerdán.

A Russian military vehicle drives along the Garden Ring road towards the Red Square for a rehearsal of the Victory Day military parade, in central Moscow, on April 27, 2023. - Russia will celebrate the 78h anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9. 
Győzelem Napja, Oroszország, orosz, Moszkva
Oroszország biztonsági okok miatt visszafogottabban ünnepli a győzelem napját.
Fotó: AFP

Oroszországban az elmúlt hetekben többször történt olyan robbanás és tűzeset, amelyért Moszkva Ukrajnát tette felelőssé. Bár Kijev ezek egyikének elkövetését sem ismerte el, az ukrán hadsereg jelezte, hogy az orosz logisztika aláásása része a régóta várt ukrán ellentámadás előkészületeinek.

Más vélemények szerint az ünneplés visszafogottságának inkább az az oka, hogy a Kreml attól tart: az összejövetelek teret engedhetnének az ukrajnai invázióval szemben elégedetlen hangoknak.

1945. május 9-én a Szovjetunió győzelmet aratott a náci Németország felett a második világháborúban. A győzelem napja ennek állít emléket, és rendszerint nagy pompa és katonai erődemonstrációk jellemzik.

A nap egyik hagyományosan legnagyobb eseménye a Halhatatlan Ezred felvonulása, amikor az emberek a második világháborúban harcoló rokonaik fényképét tartva vonulnak végig az utcákon.

Tavaly Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette a menetet a moszkvai Vörös téren, miközben apja egyenruhás fényképét fogta a kezében.

Mégis alakul a pápa békemissziója? Orosz ortodox metropolitát fogadott

Ferenc pápa a Vatikánban fogadta az orosz ortodox egyház magas rangú főpapját. A találkozásra mindössze néhány nappal azután került sor, hogy Ferenc pápa magyarországi látogatását követően felfedte, hogy a Vatikán ukrajnai békemisszióban vesz részt, hogy véget vethessen az Oroszország és Ukrajna közötti háborúnak.

Idén az eseményt biztonsági okokból más formátumban rendezik meg – számolt be róla áprilisban újságíróknak Jelena Cunajeva törvényhozó és szervező.

Az Oroszország Halhatatlan Ezrede honlapján közzétett sajtóközleményben Cunajeva azt javasolta, hogy akik megemlékeznének rokonaikról, helyezzék inkább a háborús veteránok fényképeit az autójuk ablakába, ruhájukra.

Historical military hardware move on Dvortsovaya Square during a rehearsal for the Victory Day parade in Saint Petersburg on April 27, 2023. - Russia will celebrate the 78th anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9.
Május 9. a náci Németország elleni győzelem ünnepe Oroszországban.
Fotó: AFP

Külföldön élő orosz kommentátorok – többek között Dmitrij Kolezev liberális újságíró és Viktor Mucsnyik egykori tévés szerkesztő – szerint ha a felvonulásokat nem mondták volna le, akkor az lehetőséget adott volna az embereknek, hogy az Ukrajnában elhunytak portréival érkezzenek az eseményekre, és esetleg hangot adjanak a kormánnyal szembeni ellenérzésüknek.

Eközben a moszkvai Vörös téren a harci eszközök világhírű parádéját, amelyet Putyin elnök hagyományosan figyelemmel kísér, idén szigorúan elzárják a nyilvánosság elől.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője bejelentette azt is, hogy az orosz biztonsági szolgálatok azon dolgoznak, hogy szavatolják a katonai parádé biztonságát a terrortámadásokkal szemben.