Összesen 42 tanácsadót és főtanácsadót alkalmaz a Főpolgármesteri Hivatal – írja közérdekű adatigénylése alapján a Hvg360. Az előfizetéssel elérhető cikket a Telex szemlézte. Ebben az olvasható, hogy a 42 tanácsadó csak az idén 406 millió forintba kerül. Közülük 17-20-an, tehát majdnem a felük dedikáltan Karácsony Gergely főpolgármester tanácsadói.

Karácsony Gergely a stábja gyűrűjében. Fotó: Mirkó István / Magyar  Nemzet

Ez két megközelítésből is kiemelten magas szám: 

  • a négy-öt főpolgármester-helyettesnek együtt volt ugyanennyi tanácsadója,
  • és ahhoz képest, hogy Orbán Viktor az országot vezeti, Karácsony Gergely pedig a fővárost, még a kormányfőnek is kevesebb (16) tanácsadó segíti a munkáját. 

A részletes, 2020 és 2023 közötti adatok alapján az állapítható meg, hogy Karácsony Gergely 2019. novemberi hivatalba lépése óta átlagosan 44 tanácsadó dolgozik a városházán. A legalacsonyabb számban 2020-ban voltak jelen, 37 fő, a csúcs pedig eddig a 2021-es év, amikor 

egyszerre 50-en adtak tanácsokat a budapesti vezetésnek.

Az adatokból az is látszik, hogy a fővárosi tanácsadók bérezése egyre emelkedik. A bérköltségük 2020-ban havonta bruttó 26 millió forintot emésztett fel, de ez mostanra 34-35 millió forintra ugrott. Ez több mint 30 százalék plusz. Személyekre lebontva az derül ki, hogy 2023-ban a legalacsonyabb tanácsadói havi bér bruttó 200 ezer forint, a legmagasabb pedig 1,35 millió forint. A havi bruttó átlagbérük 805 ezer forint, a legtöbben 500-900 ezer forint között keresnek.

A fenti adatok nyilvánosságra kerülése azért is érintheti érzékenyen a főpolgármesteri hivatalt, mert Karácsony Gergely, illetve a városvezetés áprilisban bejelentette: olyannyira elfogyott Budapest pénze, hogy csőd fenyegeti a működését. Erre hivatkozva közölték, hogy mintegy 25 milliárd adót (szolidaritási hozzájárulás) nem fizetnek be az államkasszába.

FRISSÍTÉS 12:30

Karácsony Gergely időközben a közösségi oldalán reagált a tanácsadóiról szóló hírekre. Bejegyzésében azt írta, hogy minden igyekezet ellenére sem sikerült tisztázni a félreértéseket az önkormányzati tanácsadók dolgában.

Egyebek mellett arról írt, hogy az önkormányzati tanácsadót nem úgy kell elképzelni, hogy "bejön, mond két jótanácsot, aztán hazamegy, hanem ők is valódi köztisztviselők". Az önkormányzati tanácsadó egy elnevezés, mégpedig a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben rögzített besorolás. Szerinte ami az úgynevezett politikai állásokat illeti, azokat sikerült érdemben csökkenteni, amikor összevonták a fővárosi közszolgáltató cégeket. Ezzel igazgatósági, felügyelőbizottsági helyeket szüntettünk meg és megspróroltak "jó csomó" szolgálati autót.

A főpolgármester azt ugyanakkor nem kommentálta, hogy egy csődben lévő főváros költségvetése szempontjából menyire megterhelő évi több mint 400 millió forintot kifizetni a tanácsadókra. Ahogy azt sem, hogy miért nőttek a tanácsadói fizetések több mint 30 százalékkal és miért indokolt, hogy egy ilyen kifeszített finanszírozási helyzetben dedikáltan a főpolgármesternek 17-en adjanak tanácsokat.

Itt vannak a dokumentumok, amelyek cáfolják Karácsony pénzügyekről szóló állítását

A főváros hivatalos dokumentumai bizonyítják, hogy Karácsony Gergely valótlan állításokat tesz arról, mennyi megtakarítással vette át 2019-ben Budapest vezetését Tarlós Istvántól.