Közélet

Fordulat Bahmutban: megkapja a fegyvereket a Wagner, elfoglalhatják a várost

Prigozsin vissza is vonta a kivonulásra vonatkozó parancsot, úgy tűnik, valóban csak blöffölt pénteken.

Az ukránoknak lett igazuk, valóban csak blöff lehetett Jevgenyij Prigozsin Wagner-vezér pénteki bejelentése. Mint ismert: a zsoldossereg vezetője két nappal ezelőtt bejelentette egy videóban, hogy május 10-én, hogy elhagyják az ostromlott Bahmutot, mert sem fegyvereket, sem lőszert és utánpótlást sem kapnak az orosz hadseregtől, így pedig nem tudnak tovább harcolni. 

UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR
This video grab taken from a video posted on Telegram channel @concordgroup_official on March 3, 2023, shows Yevgeny Prigozhin, the chief of the Russian paramilitary group Wagner speaking to the camera from a rooftop at an undisclosed location. Prigozhin declared his fighters have "practically encircled" Bakhmut. - Ukrainian officials said the fighting is becoming increasingly difficult, after Russia claimed several villages near Bakhmut in recent weeks. Only around 4,500 people remain in the destroyed city, which had a population of about 70,000 before the conflict, Ukrainian officials said. (Photo by @concordgroup_official / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO /  Telegram channel @concordgroup_official / AFP  - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Bár sokan eleve blöffnek tartották a bejelentést, szerintük csak arra volt jó, hogy Prigozsin meggyőzze az orosz vezetést, vagy még inkább Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy adják meg nekik, amit akarnak. Tény, hogy a Wagner nélkül még ennyit sem ért volna el az inváziós sereg, így félő volt, hogy már a cél kapujában torpannak meg, hiszen Bahmutnak csaknem 90 százalékát elfoglalták már.

Szombaton még szó volt arról, hogy Ramzan Kadirov csecsen vezető katonái váltják le a Wagnert, de úgy tűnik, erre már nem lesz szükség. Vasárnap Prigozsin bejelentette, hogy az egyeztetések után megkapja serege a felszerelést és az ellátmányt, így maradnak tovább. 

A RIA Novosztyi orosz hírportál úgy tudja, már a város 95 százaléka orosz kézen van, és cikkükben kiemelik, Bahmut milyen fontos csomópont a Donbászban, a többi között ezen keresztül szállították az ukrán védőket több különböző településre is. Nyugati szakértők szerint messze nincs ilyen nagy jelentősége a városnak, hiszen könnyen pótolhatók az itteni utak, az ukránok inkább azért tartanak ki az utolsó pillanatig, mert addig a teljes orosz haderőt ide kötötték le, és volt idejük előkészülni az ellentámadásra. 

 

 

 

 

 

Bahmut ostroma Prigozsin orosz-ukrán háború kivonulás
Kapcsolódó cikkek