Közélet

Mariupol mészárosának a menesztése csak a kezdet, további fejek hullhatnak az orosz hadvezetésben

Most derült ki, hogy múlt héten Vlagyimir Putyin orosz elnök leváltotta a logisztikáért felelős Mihail Mizincevet.

Nem Mihail Mizincev az első és nagy valószínűséggel nem is az utolsó azoknak az orosz tábornokoknak a sorában, akiknek a lehető legrosszabbul sült el az ukrajnai „speciális hadművelet”. A menesztéséről már a múlt héten pletykáltak, de csak mostanra lett biztos. 

Russian Defence Ministry's briefing on situation in Syria
MOSCOW, RUSSIA - JULY 20: Chief of the National Centre for State Defense Control Colonel-General Mikhail Mizintsev speaks during working meeting of the Interdepartmental Coordination Unit of the Ministry of Defense and the Ministry of Foreign Affairs of Russia on the return of refugees to Syria at the Russian National Defense Management Center in Moscow Russia on July 20, 2018. Sefa Karacan / Anadolu Agency (Photo by SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Mihail Mizincev tábornok. Fotó: Sefa Karacan / AFP

Pedig a tábornok a háború elején még egész jól feküdt a Kreml vezetésénél. Ő volt az egyetlen, aki számottevő eredményt tudott felmutatni a harctéren, amikor elfoglalta Mariupol városát. Az ottani véres ostrom után aggatták rá a Mariupol mészárosa elnevezést. 

Eredményeinek köszönhetően szeptemberben Vlagyimir Putyin előléptette és kinevezte a hadsereg ellátmányáért felelős tábornoknak. 

Mostanra viszont egyértelmű lett, hogy ő sem tud úrrá lenni az orosz sereget jellemző káoszon: a frontra alig jutnak el a lőszerutánpótlások, ráadásul ezekből is át kell adniuk a Wagner-zsoldoscsoportnak, amelynek a vezetője, Jevgenyij Prigozsin folyamatosan arról panaszkodik, hogy nem kapnak elég muníciót. 

A brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint Mizincevet hivatalosan április 27-én mentették fel, mindössze nyolc hónap után. Az ok: nem tudta kellőképpen felpörgetni az ellátmányok utánpótlását, és abban is kudarcot vallott, hogy megfelelő mennyiségű lőszerrel lássa el a harcoló alakulatokat.

Nagy valószínűséggel emiatt kellett távoznia, és esélyes, hogy még sokan követik a sorban, hiszen Putyin eredményeket akar a háborúban. 

Mizincev helyét átmenetileg Alekszej Kuzmenkov vette át. 

 

orosz-ukrán háború tábornok Kreml menesztés Mariupol
Kapcsolódó cikkek